БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гојко Тешић, Владимир Кецмановић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Горан Петровић


Нова дела домаћих писаца, познатих и непознатих! Откривамо за вас ауторе без чијих песама, прича, романа, не бисмо знали ко смо и који је наш језик, јер артикулишући сопствену културу наш живот поприма достојанство људског света.

РЕКАПИТУЛАЦИЈА
РЕКАПИТУЛАЦИЈА
Неми филм
Светислав Басара
прво издање, 2023, 13,5 х 20 цм, 292 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2771-6
880,00 РСД
836,00 РСД

Иако смислени наставак романа Контраендорфин, награђеног НИН-овом наградом, Рекапитулација није само „једна од“ Басариних књига, у којима можемо да нађемо све оно што нас одређује и дефинише као његове читаоце: читалачко задовољство и суноврате изван каузалности друштвене логике и позитивистичке приземности, вулгарног ријалитија времена (и простора) овдашњег, политичког блата и идеолошке изопачености, већ парадигматично дело у којем очитавамо основе и најбоље поетичке вредности његове прозе.

Насупрот овом роману и његовом идеолошком контексту, или у његовој дубини, стоји доминантна психичка структура друштва као филогенетски пренесеног наслеђа, толико урезаног у несвесно да чини саму структуру психе и суптилне карактеризације свих ликова понаособ. Поготову у епизодама када се кроз њих пројављује карикатурална слика националног стереотипа или карактеристичних облика колективне свести.

Рекапитулација је црнохуморна перспектива и отворена критика препуна суптилног сарказма, инструмент мишљења и спознаје, наличје савремене митологије. Михаил Епштајн каже: „Простор између речи и слике испуњаван је у старини ритуално, а у новије време ‒ тоталитарно.“ На том трагу је створена и Рекапитулација ‒ као идеја о трајању у свету који је заборавио своје постојање, његов почетни смисао и аутентичност.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС