БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови и Сопствена соба.

Књиге су штампане у ћириличном писму.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција НОАР

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина


САНКТ ПЕТЕРБУРГ НОАР
САНКТ ПЕТЕРБУРГ НОАР
приредиле Јулија Гумен и Наталија Смирнова
превео Ђурић Милан, прво издање, 2019, 14 х 20,5 цм, 296 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2130-1
880,00 РСД
616,00 РСД

Када помислите на град у Русији који је највише Ноар, на памет вам прво падне Санкт Петербург.

Тешко да ћете игде наћи више ноара него у Коломна окружењу Злочина и казне Достојевског, где Раскољников секиром убија старицу, код Александра Пушкина (моја бака воли да ме подсећа колико се плашила да се, пре Другог светског рата, пешке сама враћа кући кроз град после извођења Пикове даме у Маријински театру; а Бронзани коњаник – дуга поема о катастрофалној поплави – једна је од најјезивијих прича у руској књижевности), а ту су и Петербуршке приче Николаја Гогоља. У новије време, почетак двадесетог века допринео је ноар традицији града романом Петербург Андреја Белог; коме се касније придружило апсурдно, туробно писање Данила Хармса и Михаила Зошченка.

Мрачне, злослутне и застрашујуће – те приче творе јединствени ноар простор града, формирају врло непривлачну путању за оне који се усуде да истражују његове уске улице, претеће сенке и замршену мрежу његове црне воде. Неизбежна патња тог града преплавиће сваког читаоца ових прича, одзвањајући као јека излуђујућег топота Бронзаног коњаника.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС