БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Едиција САПУТНИЦИ

УРЕДНИК: Маја ЖивковићСЛУЧАЈ АРНОЛФИНИ
СЛУЧАЈ АРНОЛФИНИ
Тајне Ван Ајкове слике
Жан-Филип Постел
превела Јелена Мијатовић, прво издање, 2018, 12,5 х 20 цм, 148 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1737-3
550,00 РСД
385,00 РСД

ТАЈНЕ ЈЕДНОГ ОД НАЈВЕЋИХ РЕМЕК-ДЕЛА СВИХ ВРЕМЕНА

„Њих двоје се не гледају.“ Загонетан, необично леп и јединствен портрет Брачни пар Арнолфини, без пандана у историји сликарства, Јан ван Ајк је насликао 1434. године. Вековима предмет дивљења и проучавања, протагониста небројених студија, портрет Арнолфинијевих ипак крије тајну, сакривени смисао, који измиче чак и најпажљивијем погледу. Видимо да нешто треба видети, али не видимо шта. Измиче нам кључна ствар.

Снађите се, говоре нам мушкарац и жена које већ више од сто педесет година зовемо брачни пар Арнолфини. Али ко су заиста мушкарац и жена са слике? Пре свега, шта то они раде? Истраживање Жан-Филипа Постела води нас у само срце ове опчињујуће слике. Као у детективском роману, аутор неумољиво рашчлањује, један по један, варљиве симболе и замке којима сликар заварава траг. Тада се слика отеловљује, њена се историја плете, а ликови са те безвремене сцене оживљавају пред нашим очима.

Жан-Филип Постел, рођен у Паризу 1951, по професији је лекар и писац. Случај Арнолфини описује као „примену клиничког метода пажљивог посматрања на сликарско дело“.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС