БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гојко Тешић, Владимир Кецмановић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Горан Петровић


Нова дела домаћих писаца, познатих и непознатих! Откривамо за вас ауторе без чијих песама, прича, романа, не бисмо знали ко смо и који је наш језик, јер артикулишући сопствену културу наш живот поприма достојанство људског света.

СРПКИЊА
СРПКИЊА
Исидора Бјелица
прво издање 2021. 13,5 х 20 цм, 124 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2669-6
770,00 РСД
655,00 РСД

Она је волела. Кога? И када? На то се одговара само слутњама и претпоставкама. Ова млада и лепа егзалтована девојка,која је дане проводила са сентименталним књигама на крилу и коју је ломила потајна чежња, није волела да говори о љубави.Када су је прекоревали што пева само о српскости, што је тако студена као да „место срца носи камичак у грудима“, она се бранила: „Случајно кад би ја место камичка носила у мојим грудима облик какове сродне ми душе, зар би тад као србској девојци приличило певати: чуј свете, ја сам заљубљена.“ И то није лицемерство наравности: она је тврдо уверена да „стид карактеризира србску девојку“, њој је идеал њена имењакиња из народне песме, Милица дугих трепавица, која, играјући у колу, гледа у црну земљу и зелену траву, јер, није вила да гледа облаке, но девојка да гледа преда се...Не може се довољно нажалити што ова девојка која је имала осећања и унутрашњега живота није певала и причала оно што јој је било најинтимније и најглавније: то би свакако било занимљива и једна од најлепших љубавних повести српске књижевности.

Исидора Бјелица

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС