ПОСЕБНА ИЗДАЊА

Библиотека Посебна издања
Посебна издања
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Милка Зјачић Аврамовић, Јово Вукелић, Маја Живковић, Милољуб Албијанић
Затвори
ПОСЕБНА ИЗДАЊА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Јово Вукелић, Маја Живковић, Милољуб АлбијанићСРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР за годину 2017/7525.
СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР за годину 2017/7525.
Драгомир Антонић
саиздаваштво са Информатика АД, прво издање, 2016, 11,5 х 16,5 цм, 344 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0161-7
440,00 РСД

У Српском наредном календару за 2017/7525. годину јавља се необична појава. Ретка је, а оно што је ретко, што излази из уобичајених токова, увек изазива нагађање. Шта ово значи? Да ли је то добро или лоше? Има ли некаквог предсказања? 

О чему се заправо ради?

Први дан ове 2017/7525. године јесте недеља и тад се завршава циклус породичних празника који се у народу зову Оци. Циклус, строго узев, породичних празника почиње с Детињцима, наставља се с Материцама и завршава се празником посвећеним очевима. Ово је уобичајено и не би изазвало никаква нагађања да се ова година, по грегоријанском календару, не завршава у недељу и да тог дана нису Оци.

Дакле, ова година је почела са празником Оци и тим празником се завршава. Није уобичајено да се у једној години два пута славе Оци.

Да ли је ово неки знак, показаће време. Или смо знаке видели, а да тога нисмо ни били свесни…

Ово је јединствена књига која осликава наслеђе и богатство веровања, у којој можете сазнати више о месецима младим и старим, о кућним духовним зашттницима, народним свецима, бајалицама и узречицама и другим обичајима.

Поред своје, овај календар основне функције, он обједињује све оно што су предање, митолошка и религиозна свест, етничке и етнолошке посебности током времена уградили у народно памћење. Календар је прича о нама у времену и времену у нама, о свему што се одупрло забораву баш због тога што је дописано у једном оваквом месецослову.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС