ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
ПРАВНА БИБЛИОТЕКА — Посебна издања

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


У овој едицији се штампају појединачна издања која имају посебан научни и друштвени значај. Намењена су широком кругу читалаца, сарадника и истраживача из различитих области.


СРПСКИ УСТАВИ Књига прва
СРПСКИ УСТАВИ Књига прва
Устави Кнежевине и Краљевине Србије са уставним актима од Првог српског устанка
приредили Петров Владан, Симовић Дарко и Радојевић Мијодраг
прво издање, 2021, 15 х 23 цм, 396 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2725-9
1.650,00 РСД
1.402,00 РСД

Пројекат Српски устави, покренут пре више година, осмишљен је с намером да се сакупе и објаве на једном месту, у посебном издању, устави, уставни акти и друга документа од значаја за српску уставност и државност. Прва књига обухвата српске уставе и уставне акте од Првог српског устанка до Првог светског рата; друга књига представља југословенску уставност са уставима Краљевине Југославије, уставима у време комунизма, као и уставима Савезне Републике Југославије и Уставном повељом државне заједнице Србија и Црна Гора, док последња књига обухвата уставе изнова самосталне и независне Србије из 1990. и од 2006. године.

У првој књизи, изузев устава, штампани су „Слово о слободи“, до пре пар година и у нашој стручној јавности мало познати текст Божидара Грујовића, првог секретара Правитељствујушчег совјета сербског; Уставни акти из 1808. и 1811. године; као и четири хатишерифа (1829, 1830, 1833. и 1838. године). Књига садржи и прилоге ‒ речник мање познатих речи и израза, регистар појмова, хронологију развитка српске уставности до Првог светског рата, белешку о изворима и списак одабране литературе.

 

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС