БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција УМЕТНОСТ У ТЕОРИЈИ И ИСТОРИЈИ

УРЕДНИЦА: Милка Зјачић АврамовићСТАЛНО ТРАГАЊЕ
СТАЛНО ТРАГАЊЕ
Есеји о уметности
Џон Апдајк
превео Миодраг Марковић, прво издање, 2021, 20 х 24 цм, 200 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2672-6
1.540,00 РСД
1.309,00 РСД

Ко не би желео да прошета кроз уметничку изложбу с Џоном Апдајком?

Био је велики љубитељ галерија и ова књига есеја позив је да се визуелни свет сагледа очима познаваоца, који није био груби критичар, већ само бескрајно радознао.

Збирку есеја Стално трагање отварају ауторова предавања под насловом „Јасноћа ствари“, у којима пажљиво посматрајући и тумачећи дела Коплија, Хомера, Икинса, Роквела и других, поставља питање шта је то америчко у америчкој уметности.

Књига садржи 15 есеја о одређеним истакнутим појавама и догађајима у западној уметности у последњих 250 година: у музејским лутањима с Апдајком издвајају се иконични портрети Гилберта Стјуарта и узвишени пејзажи Фредерика Едвина Черча, серијал Монеових слика и Дегаове монотипије, Вијарова интимистичка платна с богатим узорцима и Климтова златна екстраваганција, загонетни Бекманови триптиси, пуни двосмислености и страсти, графити Мироа, вербално-визуелне Магритове слагалице и монументални поп-арт Олденбурга и Лихтенштајна.

Књига се завршава разматрањем радова Ричарда Сераа, великог америчког мајстора челичних скулптура. У књизи се налази и 185 репродукција.

Завршно запажање Апдајковог страственог приступа уметности своди се на речи које треба запамтити: стално треба трагати.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС