БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција УМЕТНОСТ У ТЕОРИЈИ И ИСТОРИЈИ

УРЕДНИЦА: Милка Зјачић АврамовићУ ТОКУ
У ТОКУ
Борис Гројс
превео Миодраг Марковић, прво издање, 2020, 16 х 22,5 цм, 200 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2379-4
1.210,00 РСД
1.029,00 РСД

У раном двадесетом веку, уметност и њене институције нашле су се пред критиком новог демократског и егалитарног духа. Нестаје схватање уметничких дела као „светих предмета“ и она се доживљавају само као предмети. То је значило напад на реализам, као и на традиционалну мисију очувања музеја. Познати теоретичар уметности Борис Гројс тврди да је то довело до развоја „директног реализма“, уметности која неће стварати предмете, већ праксе (од уметности перформанса до релационе естетике), које не могу да преживе. Али већ више од једног века сваки напредак у том правцу брзо је праћен новим средствима за очување препознатљивости уметности.

У књизи У ТОКУ Гројс наводи парадоксе настале услед те тензије и истражује уметност у доба новог медија – интернета, тврдећи да ако су нам технике механичке репродукције дале предмете без ауре, дигитална производња ствара ауру без предмета, претварајући све своје материјале у ишчезавајуће маркере пролазне садашњости.

„Књига прати кроз читав један век, па и дуже, сложени дијалог између уметности и филозофије, политике, масовних медија, стила живота, музеја и, однедавно – интернета. Неки токови су познати, али већина није: од авангарде руске револуције до стаљинистичке државе као тоталног уметничког дела, од Клемента Гринберга до Гугла, од Мартина Хајдегера до Џулијана Асанжа. Препуни невероватних провокација, лепршавих асоцијативних скокова и продуктивних парадокса, ови есеји представљају изазов и задовољство их је прочитати.“

Тери Смит, аутор књиге What Is Contemporary Art?

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС