ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)
Затвори
ПРАВНА БИБЛИОТЕКА — Посебна издања

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)


У овој едицији се штампају појединачна издања која имају посебан научни и друштвени значај. Намењена су широком кругу читалаца, сарадника и истраживача из различитих области.


ХАЈДУЧИЈА У СРБИЈИ
ХАЈДУЧИЈА У СРБИЈИ
Правни аспекти и казнена политика против хајдучије од Првог српског устанка до Другог светског рата
Никола Пантелић
прво издање, 2019, 14 х 20 цм, 140 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2429-6
550,00 РСД
468,00 РСД

Предмет књиге је правноисторијски третман хајдучије на простору Србије у периоду од Првог српског устанка до Другог светског рата. Аутор је критички анализио прописе и различите мере у борби против хајдука, указујући и на ранију традицију која везује тзв. османски период и младу српску државу. При томе, направљена је разлика између категорија хајдука као разбојника и устаника, уочена је специфична улога јатака, али и случајеви коришћења хајдука у политичке сврхе. Нарочит значај овог издања јесте и у томе што приказује како се кроз примену мера у борби против хајдучије може пратити процес модернизације српске државе, јачање свести о правној држави и хуманијем поступању према починиоцима кривичних дела и напуштање изузетно репресивног кривичноправног третмана према хајдуцима и члановима њихових породица.

Аутор је користио многобројне изворе, која укључује и необјављену архивску грађу, транскрипте са суђења, правне прописе и стручну литературу.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС