БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
БИБЛИОТЕКА А – ПОЈЕДИНАЧНА ИЗДАЊА

УРЕДНИК: Бранко КукићЦРВЕНА
ЦРВЕНА
Историја једне боје
Мишел Пастуро
превела Олгица Стефановић, прво издање, 2017, 23 х 23,5 цм, 224 стр., тврд повез, латиница
ISBN 978-86-519-2062-5
2.970,00 РСД
2.079,00 РСД

Црвена је архетипска боја, прва којом је човек овладао, коју је произвео, репродуковао, довео до различитих нијанси, најпре у сликарству, касније у бојадисању. То јој је за много миленијума дало предност над свим осталим бојама. Иако је у нашем свакодневном животу место црвене постало неприметно – барем када се пореди с местом које је имала у антици или средњем веку – црвена остаје најснажнија, најзначајнија боја, најбогатија поетичким, ониричким или симболичким хоризонтима.

Историчар, као и лингвиста, социолог или антрополог, увек има више да каже о црвеној него о било којој другој боји. Црвена је океан!

Црвена је четврта књига у едицији посвећеној друштвеној и културној историји боја у Европи. Претходиле су јој Плава, Црна и Зелена.

Награда „Бранко Јелић“ у области преводилаштва.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС