БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина / Ранији уредници: Илија Вујачић, Славиша Орловић, Зорица Видовић Паскаш, Јово ВукелићЧУВАРИ АЛАХОВЕ ВОЉЕ
ЧУВАРИ АЛАХОВЕ ВОЉЕ
Исламистички тероризам – Верско-идеолошки идентитети
Зоран С. Грбић и Бориша Н. Лечић
прво издање, 2021, 15 х 23 цм, 284 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2773-0
1.980,00 РСД
1.683,00 РСД

Водећи читаоца сигурном руком компетентних експерата кроз истински лавиринт многобројних религиозних секти, покрета, филозофских школа и праваца у исламу, аутори су заокружили и презентовали јасну представу о томе шта представља појам исламизам. Исто су учинили и са сложеним (рекло би се и најсложенијим) обликом политичког насиља – тероризмом, показујући бројним примерима колико је тешко (о постизању потпуног консензуса у стручним и академским круговима на међународној равни нема ни говора) пре свега на прихватљив начин дефинисати овај феномен, а потом га сагледати у постојећим нијансама и модалитетима испољавања. То су урадили на научно утемељен и истовремено веома интересантан начин, са обиљем ваљаних и илустративних примера, од којих се посебно издваја анализа идеолошких основа и деловања прве верске секте у окриљу ислама – хариџита, коју су умешно и тачно приказали као идеолошки сличну савременим терористичким организацијама, од којих су најпознатије „Ал Каида“ и „Исламска држава“, уз посебно истицање верског фанатизма и искључивости као особина које су пратиле исламистичке терористе све до недавних дешавања у Сирији и Ираку, а несумњиво ће то чинити и у будућности.

            Др Реља Жељски

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС