БИБЛИОТЕКА LEXIS

Библиотека LEXIS обухвата широк спектар лексикографских и монографских издања: од речника, преко тематских и општих лексикона и енциклопедија, до научних и есејистичких радова, савремених и историјских, не само из домена лексикографије већ и из различитих области културе и науке, посебно науке о језику и језичке праксе.

Лексис
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Борисав Челиковић
Затвори
Едиција ЛЕКСИКОНИ НАЦИОНАЛНИХ ПАРКОВА СРБИЈЕ
Петотомна едиција Лексикони националних паркова Србије приређена је у уверењу да се природа и њена чудесна лепота могу сачувати и заштитити и књигом. Посвећена је заљубљеницима природе, свима који су макар једном крочили у заштићене пределе Србије и са видиковаца погледали ка рекама, језерима, планинама или шумама које их окружују. Посвећена је још пре онима који ће то тек учинити, са свешћу о истинској нужности учења и знања о природи.

УРЕДНИЦИ: Милојко Кнежевић, Владимир Рогановић.


ШАР-ПЛАНИНА
ШАР-ПЛАНИНА
Група уредника
уредник тома Александра Спалевић, саиздаваштво са Географским институтом „Јован Цвијић“ САНУ и ЈП „Национални парк Шар-планина“, прво издање, 2017, 24 x 28 цм, 376 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1888-2
2.970,00 РСД
2.079,00 РСД

Петотомна едиција Лексикони националних паркова Србије заједнички је подухват Службеног гласника, националних паркова Ђердап, Копаоник, Тара, Фрушка гора и Шарпланина, и Географског института „Јован Цвијић“ САНУ. Приређена је у уверењу да се природа и њена чудесна лепота могу сачувати и заштитити и књигом. Посвећена је заљубљеницима природе, свима који су макар једном крочили у заштићене пределе и са видиковаца погледали ка рекама, језерима, планинама или шумама које их окружују. Посвећена је још пре онима који ће то тек учинити, са свешћу о истинској нужности учења и знања о природи. 

Шар планина (Шара), антички Скард [гр. Skárdon (óros), лат. Scordus (mons)], високогорски венац у средишту Балканског полуострва, у XVI в. називана је catena mundi – вериге (старога) света. Шар (како су негда звали овај масив), горски цар и кров Србије, са 30 врхова виших од 2.500 м, са 100 циркова и 70 ледничких језера, природни је музеј глацијалног рељефа и трезор биолошке разноврсности Европе, станиште 1.800 биљних врста, терцијарних, бореалних и глацијалних реликата, 247 балканских ендемита, 18 стеноендемита (врста које не живе више нигде на Земљи), 147 врста дневних лептира, 45 врста водоземаца и гмизаваца, 32 врсте сисара, око 170 врста птица.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС