БИБЛИОТЕКА ВЕЛИКИ РАТ

Сви јубилеји су најчешће пропраћени мноштвом пригодних текстова и малим бројем истраживачких радова. То се поновило и поводом стогодишњице избијања Великог рата, касније у историографији названог Првим светским ратом. Службени гласник јубилеј обележава објављивањем озбиљних дела из историографије, књижевности и сродних дисциплина у библиотеци коју покрећемо, а која управо носи назив „Велики рат”.

Библиотека ће бити разнородна и тиме што ћемо публиковати осим објављених радова и дела која ће се први пут наћи пред читаоцима. Предност ће добити до сада необјављени рукописи, посебно архивска грађа, без чијег публиковања нема напретка у истраживању прошлих догађаја, посебно оних који и данас изазивају велику пажњу светске и наше јавности.

Ни у историографији, ни у књижевности нису написана значајна остварења посвећена Првом светском рату, осим малобројних изузетака. Дуго је ова тема била запостављена, свесно или несвесно, под притиском или без притиска, што наравно, није исто, али је, посматрано у целини, оставило ненадокнадиву празнину у спознаји многих важних догађаја. Овом библиотеком покушаћемо да ублажимо недостатак.

Библиотеци ћемо поклонити посебну пажњу у наредне четири године, али нећемо је укинути после обележавања завршетка Првог светског рата (2018). Од ове замисли нећемо одустати.

Велики рат
Велики рат
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Радош Љушић (од децембра 2012. до јануара 2015)
Затвори
БИБЛИОТЕКА ВЕЛИКИ РАТ

УРЕДНИЦИ: Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић

Ранији уредници: Радош Љушић (од децембра 2012. до јануара 2015)

ЈУГОСЛАВИЈА У СЕНЦИ РАТА
ЈУГОСЛАВИЈА У СЕНЦИ РАТА
Ратни ветерани и стварање нове државе – 1903–1945
Џон Пол Њумен
превео Дмитар Тасић, прво издање, 2018, 20 x 24,5 цм, 332 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2203-2
1.980,00 РСД
1.188,00 РСД

„Oво је критички приступ прошлости, као што сви историјски списи и тумачења треба да буду. Полазиште мог истраживања почивало је на жељи да се боље разумеју разлози због којих је Краљевина Југославија била суочена с толико много тешкоћа у стварању интегрисане и функционалне политичке и националне културе. Верујем да су веома различита искуства појединих делова њеног становништва током Првог светског рата била корен многих недаћа. То је, сматрам, проблем који се кроз историју изнова јавља у већини земаља које су покушале да помире разједињена ратна наслеђа. У овој књизи сам настојао да идентификујем поменуте проблеме, као и да промислим на који начин насиље и поделе једног рата, у датим околностима, могу да избију на површину у наредним ратовима. У расветљавању ове теме предстоји још посла, посебно у вези с оним што је последње наведено, а ја се надам да ће моја књига макар да узрокује дискусију, расправу, чак и неслагање.“

Џон Пол Њумен

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС