БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
ЕКОНОМСКА ЕДИЦИЈА

Уређивао: Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до краја 2012)


Економска едиција усмерена је на књиге из области економије, али и на оне које истражују њене везе са политиком, правом, социологијом, етнологијом... Првенствено се бави Србијом, али не занемарује ни светске токове. Окренута је садашњости, али садржи и књиге о прошлости. Бави се и актуелним и теоријским питањима. Објављује дела великана светске економске мисли, али и талентованих домаћих младих аутора.


БОГАТАШИ И СИРОМАСИ
БОГАТАШИ И СИРОМАСИ
Кратка и необична историја глобалне неједнакости
Бранко Милановић
превела Милена Бумбуловић, прво издање, 2012, 15 х 23 цм, 220 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1194-4
330,00 РСД

Ко је најбогатији човек свих времена? Да ли место Вашег рођења утиче на износ новца који ћете зарадити за живота? Како бисте то знали? Зашто – осим као куриозитет – ова питања имају смисла? У Богаташи и сиромаси Бранко Милановић, један од водећих светских експерата за питања богатства, сиромаштва и понора који их дели, објашњава ове и друге мистерије о неједнаком простирању богатства у свету, данашњем и некадашњем.

У три есеја, Милановић на популаран начин представља три типа разлика у богатству: унутар једне земље, између земаља и између појединаца у целом свету. Њих прате занимљиве приче које је назвао вињетама, у којима ћемо наћи одговоре на питања колико је зарадила Ана Карењина тиме што се заљубила? Какво је поређење између богатих античких Римљана и данашњих богаташа? Где се на кенијској расподели дохотка налази Обамин деда? Шта би марксизам рекао о савременом свету? Како место живљења утиче на нечије имање? Циљ прича је да се открије важност улоге коју разлике у дохотку и богатству, изобиљу и сиромаштву, играју у нашим свакодневним животима, као и значај који су имале током историје.

И поред занимљивости, ово је озбиљна књига. Она се бави дубоким питањима утицаја (не)једнакости на савремени свет и могућностима да екстремна неједнакост угрози социјални поредак.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС