БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић (актуелни уредник), Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013)│Остали уредници едиција: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
ЕКОНОМСКА ЕДИЦИЈА

УРЕДНИК: Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до краја 2012)


Економска едиција усмерена је на књиге из области економије, али и на оне које истражују њене везе са политиком, правом, социологијом, етнологијом... Првенствено се бави Србијом, али не занемарује ни светске токове. Окренута је садашњости, али садржи и књиге о прошлости. Бави се и актуелним и теоријским питањима. Објављује дела великана светске економске мисли, али и талентованих домаћих младих аутора.


БОГАТАШИ И СИРОМАСИ
БОГАТАШИ И СИРОМАСИ
Кратка и необична историја глобалне неједнакости
Бранко Милановић
превела Милена Бумбуловић, прво издање, 2012, 15 х 23 цм, 220 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1194-4
330,00 РСД

Ко је најбогатији човек свих времена? Да ли место Вашег рођења утиче на износ новца који ћете зарадити за живота? Како бисте то знали? Зашто – осим као куриозитет – ова питања имају смисла? У Богаташи и сиромаси Бранко Милановић, један од водећих светских експерата за питања богатства, сиромаштва и понора који их дели, објашњава ове и друге мистерије о неједнаком простирању богатства у свету, данашњем и некадашњем.

У три есеја, Милановић на популаран начин представља три типа разлика у богатству: унутар једне земље, између земаља и између појединаца у целом свету. Њих прате занимљиве приче које је назвао вињетама, у којима ћемо наћи одговоре на питања колико је зарадила Ана Карењина тиме што се заљубила? Какво је поређење између богатих античких Римљана и данашњих богаташа? Где се на кенијској расподели дохотка налази Обамин деда? Шта би марксизам рекао о савременом свету? Како место живљења утиче на нечије имање? Циљ прича је да се открије важност улоге коју разлике у дохотку и богатству, изобиљу и сиромаштву, играју у нашим свакодневним животима, као и значај који су имале током историје.

И поред занимљивости, ово је озбиљна књига. Она се бави дубоким питањима утицаја (не)једнакости на савремени свет и могућностима да екстремна неједнакост угрози социјални поредак.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС