ПОСЕБНА ИЗДАЊА

Библиотека Посебна издања
Посебна издања
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Јово Вукелић, Маја Живковић, Милољуб Албијанић
Затвори
ПОСЕБНА ИЗДАЊА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Маја Живковић, Милољуб АлбијанићЛАЂЕ МОГА СРЦА ПО ЖЕДНОЈ ВОДИ ПЛОВЕ
ЛАЂЕ МОГА СРЦА ПО ЖЕДНОЈ ВОДИ ПЛОВЕ
Мале дечје песме месопотамских Арапа
Српко Лештарић
прво издање, 2017, 20 x 24 цм, 192 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2157-8
1.870,00 РСД
1.403,00 РСД

Песме за сасвим малу децу, ону до две године старости, чине не само важан део фолклора већ и темељне садржаје педагошке културе сваког народа, а ипак се о њима релативно мало зна и још мање говори. У тај културни сегмент спадају успаванке, ташунаљке, цупаљке, разигруше и друге подврсте „малих дечјих песама“, укључујући и разне обредно-заштитне (магијске) песме. Све се те песме деци и певају, а уз неке се и игра.

Свакога мора изненадити сазнање да је чак и успаванка, најуваженија међу овим песмама и стара колико и човечанство, дан-данас мало истражена. Њена обрада у светској стручној летератури је штура, а њено име у европској традицији асоцира се махом са стиховима славних романтичарских песника и популарним буји-паји, што је, како следи из целог дела које читалац држи у рукама, једнострано и отуда недовољно. Сасвим супротно овом поимању, међу Арапима у Месопотамији успаванка је елегија којом мајка своме чеду опева свој чемерни живот, пребирајући по дневним догађајима и општим цртама тешке судбине жене у патријархалном арапско-исламском друштву.

Поред општег описа жанра, његове анализе и описа посебних околности под којима у арапској трибалној средини у Месопотамији настају ове песме, ова књига доноси оригинале и преводе преко 150 аутентичних сонгова – успаванки и других врста малих дечјих песама из посматраног миљеа. На крају књиге дати су индекс песама, нотни записи најтипичнијих песама из представљеног корпуса, краћа библиографија дела која се баве сродном проблематиком и глосар дијалектизама извучен из грађе.

(Српко Лештарић)

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС