ПОСЕБНА ИЗДАЊА

Библиотека Посебна издања
Посебна издања
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Јово Вукелић, Маја Живковић, Милољуб Албијанић
Затвори
ПОСЕБНА ИЗДАЊА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Маја Живковић, Милољуб АлбијанићСРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР ЗА ГОДИНУ 2013
СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР ЗА ГОДИНУ 2013
Драгомир Антонић
прво издање, 2012, 11,5 х 16,5 цм, 244 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1571-3
254,63 РСД
216,00 РСД

Српски народни календар је по много чему јединствена књига. Поред своје основне функције, он обједињује све оно што су предање, митолошка и религиозна свест, етничке и етнолошке посебности током времена уградили у народно памћење. Календар је прича о нама у времену и времену у нама, о свему што се одупрло забораву баш због тога што је дописано у једном оваквом месецослову. Стари словенски назив за календар – месецослов – дуго је био уобичајен у српском језику.

Први српски календари, месецослови, штампани су у Венецији, Бечу, Будиму и Темишвару, где су у то време постојале велике заједнице Срба. Основ свих тадашњих календара био је свецослов. Календари су првенствено ради њега и штампани, јер су купци тражили празнике светаца по јулијанском календару. Но, по правилу, објављиван је и католички свецослов, по грегоријанском календару. Осим обавезног свецослова, у календарима су се налазиле народне умотворине, године значајних догађаја, приповетке и песме оновремених угледних писаца, преводи књижевних и стручних радова, чланци из разних научних области, нарочито историје и земљописа, описи манастира, биографије, мисли учених људи, шематизми. Због свеобухватности, стила писања и занимљивости објављиваних тема, календари су скоро цео 19. век били најпопуларнија читалачка штива у српским домовима.

Као наставак давно започетог објављивања месецослова настао је Српски народни календар за годину 2013.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС