БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина / Ранији уредници: Илија Вујачић, Славиша Орловић, Зорица Видовић Паскаш, Јово ВукелићГЕОПОЛИТИКА СРБИЈЕ
ГЕОПОЛИТИКА СРБИЈЕ
ПОЛОЖАЈ И ПЕРСПЕКТИВЕ НА ПОЧЕТКУ 21. ВЕКА
Душан Пророковић
треће измењено и проширено издање, 2018, 17 х 24 цм, 1028 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2319-0
2.640,00 РСД
2.244,00 РСД

Монографија Геополитика Србије (треће допуњено и проширено издање) представља у сваком погледу несвакидашње дело и до сада најсвеобухватнију анализу геополитичког положаја Србије. Приступом који промовише др Душан Пророковић сагледана је геополитика Србије, на начин како је то учињено од стране других аутора на примеру још свега неколико земаља, од Србије значајно већих и у свету утицајнијих.

Геополитика је историјска синтеза географије, политикологије, стратегије, економије, науке о религији, етнологије, идеологије и социологије. Све добија нови смисао када се стави у геополитички контекст: војне интервенције; чести међудржавни спорови; сложени међуетнички односи у појединим регионима. Уобичајено се наводи како Балкан „производи“ превише историје. Географски положај је предодредио да простор који насељава српско становништво има велики геополитички значај. Разматрајући ово питање кроз политичке, цивилизацијске, популационе, економске и безбедносне факторе утицаја, аутор даје прецизну оцену позиције у којој се Србија налази, али истовремено и износи низ предлога како се постојећи, неповољан геополитички положај, може у будућности поправити.

Иако је прво, двоструко обимније и садржајније издање Геополитике Србије доживело велики успех и код читалаца и код критичара, због (не)прилика у којима је приређивано друго издање, договором издавача и аутора одлучено је да оно буде скраћено и сажето. Ново, проширено и допуњено издање сачекаће нека боља времена. Са једне стране, скраћивањем су из студије изостављени теоријски и историографски део, који су, по правилу, најзанимљивији истраживачима. Али је, са друге стране, фокус стављен на анализу четири геополитичке концепције традиционално заинтересоване за Балкан-атлантизам, евроазијство, средњоевропски континентализам и неоосманизам, објашњавање односа Србије са суседним земљама и описивање геополитичка жаришта на територији Републике Србије, са прегршт разних информација, процена и илустративних примера, због чега ће књига вероватно постати интересантнија широј читалачкој публици.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС