ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција ВЛАДАВИНА ПРАВА

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Избором тема и квалитетом њихове научне обраде и презентације, ова едиција скреће пажњу на најважнија правна питања и проблеме из области правних наука. У складу с њеним називом објављујујемо дела из области теорије права, филозофије права и упоредног права која доприносе унапређивању наше правне и политичке културе. Њен циљ је да се правничкој и широј јавности приближе ставови и резултати истраживања савремених теоретичара и истраживача у правној науци. Сврха ове едиције jeсте и упознавање са страним правним системима, посебно из подручја Европске уније.


ОРИГИНАЛНОСТ АУТОРСКОГ ДЕЛА
ОРИГИНАЛНОСТ АУТОРСКОГ ДЕЛА
Владимир Марић
прво издање, 2021, 16 х 24 цм, 204 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2653-5
1.650,00 РСД
1.403,00 РСД

Ова књига је посвећена само једном ставу, једног члана, једног закона; јер управо је толико законодавац посветио простора питању оригиналности ауторског дела у Закону о ауторском и сродним правима. Тај правни институт – оригиналност ауторског дела ‒ споменут је само у члану 2. став 1. Закона о ауторском и сродним правима. Аутор се трудио да то питање расветли, пре свега, са аспекта онога што о томе каже судска пракса, како домаћа, тако и страна.

Књига Оригиналност ауторског дела садржи правно историјски преглед како су судови код нас и у иностранству тумачили тај правни институт током протеклих деценија и наравно, како то чине данас. Када се обрађују основни појмови ауторског права треба имати у виду међународни карактер те правне гране. Национални прописи из ове области обликовани су под снажним утицајем међународних уговора, пре свега под утицајем Бернске конвенције за заштиту књижевних и уметничких дела која такође спомиње оригиналност ауторског дела. Сви национални прописи из ове области ‒ аутор не зна за другачији пример ‒ појам ауторског дела увек повезују са његовом оригиналношћу. Из тог разлога, и сви национални судови широм света расправљају о појму оригиналности ауторског дела. Најбоља пракса из иностранства, може, по мишљењу аутора, да буде користан водич и за наше правнике.

Ова књига се бави искључиво правном димензијом оригиналности ауторског дела. Универзитети и друге академске институције постављају своје захтеве оригиналности неког научног рада, али то није био предмет нашег интересовања. Те две категорије нису потпуно раздвојене, али их не смемо ни поистовећивати. Ова књига је посвећена томе како судска пракса и правна теорија виде питање оригиналности ауторског дела. 

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС