ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција ВЛАДАВИНА ПРАВА

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Избором тема и квалитетом њихове научне обраде и презентације, ова едиција скреће пажњу на најважнија правна питања и проблеме из области правних наука. У складу с њеним називом објављујујемо дела из области теорије права, филозофије права и упоредног права која доприносе унапређивању наше правне и политичке културе. Њен циљ је да се правничкој и широј јавности приближе ставови и резултати истраживања савремених теоретичара и истраживача у правној науци. Сврха ове едиције jeсте и упознавање са страним правним системима, посебно из подручја Европске уније.


ПРЕТПОСТАВКА НЕВИНОСТИ
ПРЕТПОСТАВКА НЕВИНОСТИ
Са посебним освртом на праксу Европског суда за људска права
Светлана Ненадић
прво издање, 2021, 16 х 24 цм, 392 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2724-2
2.310,00 РСД
1.964,00 РСД

Предмет ове монографије је претпоставка невиности у троструком значењу – као индивидуално процесно право окривљеног у кривичном поступку, као људско право међународног права људских права и као начело којим се гарантује легитимитет кривичног поступка. Аутор је представио богату упоредноправну праксу и анализирао нормативне претпоставке невиности у међународним инструментима за заштиту људских права, као и начин тумачења и обим претпоставке невиности у механизмима за заштиту људских права. Посебан правац истраживања односио се на праксу Европског суда за људска права и истраживање претпоставке невиности пред овим судом. У трећем делу истраживања анализирани су инхерентни ризици за претпоставку невиности у друштву ризика. Аутор је указао на теоријске моделе који могу да послуже за тестирање потенцијалне угрожености претпоставке невиности и идентификовао више тенденција које представљају глобалан тренд угрожавања претпоставке невиности.

Књига пружа теоријску основу за боље разумевање и даљу анализу савремених тенденција кривичног процесног и материјалног права у односу на питање претпоставке невиности. Осим тога, она има и практичну важност јер је користан извор за упознавање са праксом и ставовима међународних тела у погледу заштите претпоставке невиности.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС