ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција ВЛАДАВИНА ПРАВА

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Избором тема и квалитетом њихове научне обраде и презентације, ова едиција скреће пажњу на најважнија правна питања и проблеме из области правних наука. У складу с њеним називом објављујујемо дела из области теорије права, филозофије права и упоредног права која доприносе унапређивању наше правне и политичке културе. Њен циљ је да се правничкој и широј јавности приближе ставови и резултати истраживања савремених теоретичара и истраживача у правној науци. Сврха ове едиције jeсте и упознавање са страним правним системима, посебно из подручја Европске уније.


РЕХАБИЛИТАЦИЈА ПОЛИТИЧКИХ ОСУЂЕНИКА
РЕХАБИЛИТАЦИЈА ПОЛИТИЧКИХ ОСУЂЕНИКА
Истраживање првих десет година поступака рехабилитације у Републици Србији
Стефан Самарџић
прво издање, 2021, 16 х 24 цм, 320 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2650-4
2.200,00 РСД
1.870,00 РСД

Студија Стефана Самарџића Рехабилитација политичких осуђеника представља изузетан допринос српској науци кривичног права и правној науци уопште. Деконструкцијом појма рехабилитације у кривичном праву, и разграничењем од сродних института, у овој књизи је успостављено разликовање између фундаментално различитих института који носе исти назив рехабилитација. Студија је изнедрила неколико оригиналних класификација у којима се успостављају нови основни појмови – редовна, ванредна и напослетку специјална рехабилитација политичких осуђеника. Самарџић закључује да је у нашем правном систему институт рехабилитације политичких осуђеника недовољно одређен и „хибридне“ правне природе, иако би у њему морали бити доминантнији кривичноправни елементи. Студија садржи и упоредноправни преглед прописа о специјалној рехабилитацији у државама источне и централне Европе и њене међународне оквире донете под окриљем Савета Европе. Као основни предмет догматске анализе аутор је детаљно и појединачно анализирао све одредбе првог и другог српског закона о рехабилитацији, уз илустративну анализу појединих аспеката истраживања судске праксе.

Књига је од користи судије и адвокате, онима који се баве правном теоријом и праксом, али и широј читалачкој публици заинтересованој да се свестраније упозна са применом института рехабилитације политичких осуђеника.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС