ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција ВЛАДАВИНА ПРАВА

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Избором тема и квалитетом њихове научне обраде и презентације, ова едиција скреће пажњу на најважнија правна питања и проблеме из области правних наука. У складу с њеним називом објављујујемо дела из области теорије права, филозофије права и упоредног права која доприносе унапређивању наше правне и политичке културе. Њен циљ је да се правничкој и широј јавности приближе ставови и резултати истраживања савремених теоретичара и истраживача у правној науци. Сврха ове едиције jeсте и упознавање са страним правним системима, посебно из подручја Европске уније.


СПОРТСКО И КРИВИЧНОПРАВНО САНКЦИОНИСАЊЕ ДОПИНГА У СПОРТУ
СПОРТСКО И КРИВИЧНОПРАВНО САНКЦИОНИСАЊЕ ДОПИНГА У СПОРТУ
Вељко М. Делибашић и Сања Д. Мандарић
прво издање, 2016, 16 х 24 цм, 280 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1673-4
660,00 РСД
561,00 РСД

У монографији Спортско и кривичноправно санкционисање допинга у спорту, др Вељко Делибашић и проф. др Сања Мандарић, користећи оригиналан и мултидисциплинаран приступ дефинисали су појам спорта, спортског такмичења и спортисте, објаснили појаву и појам допинга и допинг средстава, као и ефекте забрањених супстанци и забрањених метода у спорту. Нарочита пажња је посвећена актуелним допинг скандалима, као што је случај „мелдонијум“, суспензија Марије Шарапове, забрана учешћа руских спортиста на олимпијским играма у Рио де Жанеиру, али и упаду руске хакерске групе „Фенси бер“ у информациони систем Светске антидопинг агенције. Осим тога, указано је на везу организованог криминала и допинга у спорту, а посебно детаљно су анализирана кривична дела омогућавање употребе допинг средстава и неовлашћена производња и стављање у промет допинг средстава. Аутори су, такође, анализирали различите аспекте феномена допинга у спорту и последице по здравље спортиста. С циљем правилног разумевања проблема допинга, врло детаљно и прецизно одређен је однос између допинг средстава и забрањених психоактивних супстанци. На јасан и приступачан начин, у монографија је обрађен проблем спортског и кривичноправног санкционисања допинга, и указано на потребу за предузимањем мера за унапређење борбе против допинга у спорту. Монографија има вредан и значајан научни, теоријски и практичан допринос у борби против допинга у спорту. Захваљујући својој актуелности, јасном и приступачном начину на који је написана, намењена је широј читалачкој публици.

Др Вељко М. Делибашић у својој адвокатској пракси бави се претежно кривичноправним предметима. У професионалној каријери поступао је пред страним и домаћим кривичним судовима. Одржао је бројна предавања студентима Више школе унутрашњих послова у Београду, односно Полицијске академије и студентима основних и дипломских-мастер студија на правним факултетима у Србији. Током 2012. био је члан Радне групе Министарства правде и државне управе за израду Закона о изменама и допунама Законика о кривичном поступку. Члан Радне групе за кривично право Адвокатске коморе Србије постао је у новембру 2012, а у новембру 2013. изабран је за предавача Адвокатске академије Адвокатске коморе Србије. Одлуком Управног одбора Адвокатске коморе Србије именован је 2014. за шефа Катедре за кривично право Адвокатске академије Адвокатске коморе Србије. Одлуком Министарства просвете, науке и технолошког развоја од 28. јануара 2016. стекао је звање научног сарадника. До сада је написао и објавио већи број стручних и научних радова и четири монографије.

Др Сања Д. Мандарић професор је на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, ангажована је за извођење наставе на Учитељском факултету Универзитета у Београду и на Учитељском факултету на мађарском језику Универзитета у Новом Саду.Објавила је више од шездесет научних и стручних радова у домаћим и страним часописима, три монографије и један уџбеник.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС