ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)
Затвори
Едиција ВЛАДАВИНА ПРАВА

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)


Избором тема и квалитетом њихове научне обраде и презентације, ова едиција скреће пажњу на најважнија правна питања и проблеме из области правних наука. У складу с њеним називом објављујујемо дела из области теорије права, филозофије права и упоредног права која доприносе унапређивању наше правне и политичке културе. Њен циљ је да се правничкој и широј јавности приближе ставови и резултати истраживања савремених теоретичара и истраживача у правној науци. Сврха ове едиције jeсте и упознавање са страним правним системима, посебно из подручја Европске уније.


СТЕЧАЈ ПРИВРЕДНОГ ДРУШТВА
СТЕЧАЈ ПРИВРЕДНОГ ДРУШТВА
Банкротство - Санација
Михаило Велимировић
прво издање, 2019, 16 х 24 цм, 268 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2304-6
990,00 РСД
842,00 РСД

Материја обрађена у делу Стечај привредног друштва распоређена је у три дела ‒ „Општа питања“, „Банкротство“ и „Санација“. У првом делу, обрађене су теме: појам стечаја и стечајног права, настанак и развитак стечајног права и начела стечајног поступка. У другом делу, у оквиру десет глава, обрађена су питања везана за стечајни поступак, као што су услови стечајног поступка, органи стечајног поступка, стечајне радње, дејства стечајног поступка, стечајна маса, намирење стечајних поверилаца и међународни стечај. Трећи део посвећен је реорганизацији и финансијском реструктурирању дужника.

Из садржаја се може закључити да ово дело може носити назив „Стечајно право“. Ипак, аутор се определио да, водећи рачуна о томе да актуелни домаћи Закон о стечају регулише само стечајни поступак привредних друштава, а не и стечај предузетника и других могућих врста дужника, прилагоди наслов књиге њеном стварном садржају.

Аутор је зналачки користио ново стечајно законодавство, правилно га представљајући, али не подлежући казуистици и не оптерећујући текст навођењем коришћеног документационог материјала. У том смислу је извршио добру систематизацију дела, нижући институте њиховом логичном повезаношћу. Дело је писано кратким, језгровитим и јасним реченицама, тако да је право умеће било представити ову сложену материју на разумљив и кориснику прихватљив начин.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС