ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција ВЛАДАВИНА ПРАВА

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Избором тема и квалитетом њихове научне обраде и презентације, ова едиција скреће пажњу на најважнија правна питања и проблеме из области правних наука. У складу с њеним називом објављујујемо дела из области теорије права, филозофије права и упоредног права која доприносе унапређивању наше правне и политичке културе. Њен циљ је да се правничкој и широј јавности приближе ставови и резултати истраживања савремених теоретичара и истраживача у правној науци. Сврха ове едиције jeсте и упознавање са страним правним системима, посебно из подручја Европске уније.


СУДИЈЕ, ПРАВО И ПСИХОЛОГИЈА
СУДИЈЕ, ПРАВО И ПСИХОЛОГИЈА
Оглед о судијском одлучивању на трагу Џерома Френка
Драгутин Аврамовић
прво издање, 2021, 16 x 24 цм, 196 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2643-6
1.320,00 РСД
1.122,00 РСД

Колико личност судије утиче на пресуду? Да ли је утицај предрасуда код судија пресудни несвесни фактор приликом доношења одлуке? Да ли су природа и проблеми судијског одлучивања свевремени и невезани за континент? Колико медији и притисак јавности утичу на пресуду? У трагању за одговорима на ова питања, аутор анализира опус Џерома Френка, радикалног представника америчког правног реализма и федералног судије. Намера аутора је да укаже на универзалност и практични значај закључака који су у теорији у великој мери потцењени. Испитивањем Френкових теза о утицају психологије и личности судије на правни исход, кроз исцрпно истраживање спроведено међу судијама у Републици Србији, аутор се приближава закључку да судије увек остају људи, са свим људским врлинама и слабостима, а не неприкосновена и непогрешива божанства, попут Дворкиновог судије Херкулеса. Релативизацијом извесности правног исхода, а на трагу Френковог чињеничног скептицизма, аутор настоји да читаоце наведе на преиспитивање свевременог мита о правној сигурности. 

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС