ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција ВЛАДАВИНА ПРАВА

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Избором тема и квалитетом њихове научне обраде и презентације, ова едиција скреће пажњу на најважнија правна питања и проблеме из области правних наука. У складу с њеним називом објављујујемо дела из области теорије права, филозофије права и упоредног права која доприносе унапређивању наше правне и политичке културе. Њен циљ је да се правничкој и широј јавности приближе ставови и резултати истраживања савремених теоретичара и истраживача у правној науци. Сврха ове едиције jeсте и упознавање са страним правним системима, посебно из подручја Европске уније.


УСТАВНИ ЛАВИРИНТ
УСТАВНИ ЛАВИРИНТ
Апорије уставног система Босне и Херцеговине
Горан Марковић
прво издање, 2021, 16 x 24 цм, 576 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2660-3
1.430,00 РСД
1.216,00 РСД

У овој монографији анализиран је уставни систем Босне и Херцеговине у целини, тако да обухвата уставну материју на нивоу Босне и Херцеговине и на нивоу ентитета, кантона, Брчко Дистрикта и локалне самоуправе. Књигом су обухваћени сви делови уставне материје, и то тако да након описа правних норми којима се уређује уставна материја, следи њихова анализа. У овом истраживању представљена су различита теоријска становишта, а аутор се није устезао да полемише с другим ауторима о релевантним темама. Притом, он је следио начела објективне научне анализе и користећи научну методологију формулисао властите ставове о спорним питањима, у мери у којој је то било могуће ван идеолошко-политичких оквира, вредносних судова и политичких предрасуда.

Због свог предмета, теоријског приступа и акрибичности, ову књигу препоручујемо читаоцима, јер не само да пружа увид у уставни систем Босне и Херцеговине, већ је и својеврсни приручник о основним елементима уставноправних институција у већини земаља.

 

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС