ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)
Затвори
Едиција КОМЕНТАРИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)


У овој едукативно–практичној едицији објављују се стручна тумачења углавном системских закона, а посебна пажња поклања се анализи нових решења у нашем правном систему. Ова издања су значајна као путоказ за правилну примену прописа, упућују на релевантну судску праксу и међународне стандарде и расветљавају спорна теоријска питања.


КОМЕНТАР ЗАКОНИКА О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ
КОМЕНТАР ЗАКОНИКА О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ
Према стању законодавства од 1. октобра 2018. године
Горан П. Илић, Миодраг Мајић, Слободан Бељански и Александар Трешњев
десето измењено и допуњено издање, 2018, 16 х 24 цм, 1388 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2227-8
4.000,00 РСД
3.400,00 РСД

Иако важећи Законик о кривичном поступку не може више да буде означен као „нови“ кривичнопроцесни кодекс, бројна су питања која и даље искрсавају у вези с његовом применом. Због тога не представља изненађење објављивање десетог измењеног и допуњеног издања Коментара, с обзиром на то да је у претходним годинама ова књига наишла на завидан пријем у стручној јавности. И овога пута аутори су настојали да оправдају указано поверење те су понудили тумачења процесних ситуација које у пракси изазивају одређене недоумице. Због тога је ово издање, знатно обимније у односу на претходно издање Коментара.

Ново издање Коментара обогаћено је најновијом судском праксом домаћих судова, Уставног суда, али и Европског суда за људска права. У овом издању читаоци имају прилику да се упознају с најновим одлукама редовних судова и Уставног суда које су донете у току 2018. године, а исти је случај и с пресудама Европског суда за људска права.

Новина у овом издању јесте регистар судске праксе коришћен у књизи. Судска пракса је разврстана према називу судова правног лека, при чему су навођени у складу са степеном инстанционе надлежности и по азбучном редоследу. При томе су, уз примену временског критеријума, најпре приказане одлуке судова који су претходили данас постојећим судовима правног лека. Осим тога, у регистру су наведени и ставови, схватања, закључци, одговори и мишљења редовних судова и одлуке Европског суда за људска права.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС