ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција ПРИМЕНА ПРОПИСА – СУДСКА ПРАКСА

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Издања из ове едиције намењена су првенствено правним практичарима – адвокатима, судијама и свима онима који примењују правне прописе, али могу послужити и као грађа за правну теорију. У овој едицији се објављују текстови корисни као упутства за упознавање, истраживање и обављање одређене делатности или правне области. Писане стручно са ослањањем на доприносе савремене науке и праксе, обогаћене ауторским истраживањима, ове књиге намењене су и широј стручној јавности.


СУДСКА ПРАКСА КРИВИЧНОПРАВНЕ МАТЕРИЈЕ
СУДСКА ПРАКСА КРИВИЧНОПРАВНЕ МАТЕРИЈЕ
књига 1 (2016–2018)
Никола Пантелић
друго издање, 2020, 14 х 20 цм, 400 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2249-0
1.100,00 РСД
825,00 РСД

Ово издање садржи садржи више од тристотине сентенци и образложених извода из судских одлука, ставова и мишљења из кривичноправне материје. Коришћене су одлуке апелационих судова, Врховног касационог суда и Уставног суда Србије.

„Иако је првобитна намера била да збирка садржи само ретка, тј. ʼегзотична решењаʼ материјалне и процесне природе, врло брзо је уочено да се у судској пракси сувише често провлаче многа општа места, која колеге свих правосудних провенијенција не тумаче на општи начин. Разлог је јасан. Динамичан рад правосудних инстанци онемогућава колеге да се упознају са свим променама (посебан проблем имају они које се осим кривичним правом, баве и другим правним гранама) и да буду у току са (свим) правосудним ставовима. У најнезавиднијем положају су младе колеге, које тек почињу каријеру. Њихове свакодневне обавезе често имају тек посредну спону с ʼправимʼ правничким послом, те их удаљавају од квалитетног упознавања с правном праксом, која је суштински важна за посао којим се баве.

Образложења одлука у многим случајевима су шире конципирана. Разлог за овакву поставку биле су раније примедбе читалаца извода. Наиме, пошто се решења судске праксе читају током трагања за конкретним решењем, досада изнете примедбе биле су упућене на рачун кратких образложења, из којих читаоци нису могли да докуче на шта се извод односи. Дуже образложење извода је покушај да се размишљања судија, од којих зависи крајњи исход поступка, поставе у центар пажње и да читаоци, следећи њихове ставове и размишљања докуче евентуалне исходе будућих поступака, те да своје активности уподобе томе.“

(Извод из предговора)

Садржај и регистар појмова, који се налазе у последњем делу књиге, служе прегледнијем коришћењу сентенци и образложених извода из судских одлука.

Никола Пантелић је заменик јавног тужиоца Трећег основног јавног тужилаштва у Београду. Објавио је више од стотину стручних текстова и одговора на питања кривичноправне материје, у часописима Правни инструктор и Lege artis као и десетак научних чланака из кривичноправне и уставноправне материје у домаћим и регионалним часописима.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС