ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција ПРИМЕНА ПРОПИСА – СУДСКА ПРАКСА

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Издања из ове едиције намењена су првенствено правним практичарима – адвокатима, судијама и свима онима који примењују правне прописе, али могу послужити и као грађа за правну теорију. У овој едицији се објављују текстови корисни као упутства за упознавање, истраживање и обављање одређене делатности или правне области. Писане стручно са ослањањем на доприносе савремене науке и праксе, обогаћене ауторским истраживањима, ове књиге намењене су и широј стручној јавности.


СУДСКА ПРАКСА КРИВИЧНОПРАВНЕ МАТЕРИЈЕ
СУДСКА ПРАКСА КРИВИЧНОПРАВНЕ МАТЕРИЈЕ
Књига друга (2018–2020)
Никола Пантелић
прво издање, 2020, 14 х 20 цм, 468 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2611-5
1.100,00 РСД
825,00 РСД

Друга књига је наставак представљања судске праксе у области кривичноправне материје у раздобљу од 2018. до средине 2020. Ово издање садржи 400 сентенци и образложених извода из судских одлука, ставова и мишљења из кривичноправне материје. Коришћене су одлуке виших судова, апелационих судова, Врховног касационог суда и Уставног суда Србије. У односу на прво издање заступљен је већи број судских одлука, али се није  инсистирало на интегралном тексту образложења. Избор делова образложења, међутим, не умањује корисност и практичну примењивост ове књиге, јер је одабран  најрелевантнији део одлуке.

Новина у збирци јесте то да садржи и одлуке у вези са институтима мање заступљеним у првом издању, као што су трошкови кривичног поступка и признање окривљеног да је учинио кривично дело. Осим тога, груписане су и одлуке који се односе на поступање судова по Закону о одузимању имовине проистекле из кривичног дела. Садржај и регистар појмова, који се налазе у последњем делу књиге, служе прегледнијем коришћењу сентенци и образложених извода из судских одлука.

Никола Пантелић је заменик јавног тужиоца у Трећем основном јавном тужилаштву у Београду. Објавио је више од стотину стручних текстова и одговора на питања кривичноправне материје у часописима Правни инструктор и Lege artis, као и десетак научних чланака, кривичноправне и уставноправне материје, у домаћим и регионалним часописима.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС