ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција УЏБЕНИЦИ И ПРИРУЧНИЦИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


У овој едицији објављују се дела која читаоцима чине приступачним основне појмове, категорије, теорије, методе или проблеме у појединим правним и сродним наукама. Аутори ових издања су универзитетски професори и наставници.


ВАНПАРНИЧНИ И ЈАВНОБЕЛЕЖНИЧКИ ПОСТУПАК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ВАНПАРНИЧНИ И ЈАВНОБЕЛЕЖНИЧКИ ПОСТУПАК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Милена Трговчевић Прокић, Гордана Станковић
прво издање, 2018, 16 х 24 цм, 272 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2191-2
990,00 РСД
940,50 РСД

„У овој књизи обрађени су ванпарнични и јавнобележнички поступци Републике Србије који су уређени не само Законом о ванпарничном поступку и Законом о јавном бележништву Републике Србије већ и низом посебних закона, тако да она пружа основна сазнања о методима правне заштите грађанских субјективних права у овом домену. 

У делу књиге који се односи на ванпарнични поступак, изложена су, у првом одељку, општа правила ванпарничног процесног права која су заједничка за све ванпарничне поступке, без обзира на то да ли су они фрагментарно уређени законом или је законодавац само одредио ванпарнични поступак као метод правне заштите, док се други одељак односи на посебне ванпарничне поступке у појединим ванпарничним правним стварима.

У делу који се односи на јавнобележнички поступак, поред јавнобележничког поступка у коме настају јавнобележничке исправе, обрађен је и поступак у коме јавни бележници врше комесаријалну функцију као повереници суда, а која се састоји у обављању поверених службених радњи или спровођењу поступка на захтев суда.

[... ]

Аутори се надају да ова књига може послужити и као приручник свим оним правницима који у својој свакодневној делатности примењују правила ванпарничног процесног права и јавнобележничког права...“

                                                                         Извод из предговора

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС