ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција УЏБЕНИЦИ И ПРИРУЧНИЦИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


У овој едицији објављују се дела која читаоцима чине приступачним основне појмове, категорије, теорије, методе или проблеме у појединим правним и сродним наукама. Аутори ових издања су универзитетски професори и наставници.


ОСНОВИ КРИВИЧНОГ ПРАВА
ОСНОВИ КРИВИЧНОГ ПРАВА
Кривично материјално право - књига 1
Зоран Стојановић, Милан Шкулић, Вељко Делибашић
прво издање, 2018, 16 х 24 цм, 388 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2259-9
1.320,00 РСД
1.254,00 РСД

„Критеријум за избор материје и начин њене обраде у овe две књиге које имају заједнички наслов Основи Кривичног права (прва књига: Кривично материјално право; друга књига: Кривични поступак кроз практичну примену) била је њена сврха, а то је да обухвати основна и најважнија питања две сродне гране права: кривичног и кривичног процесног права. Пре свега, то су питања која имају практични значај, док су она теоријског карактера обрађена у мери која је нужна за објашњавање одређеног питања. И чињеница да су у другој књизи дати и обрасци за примену кривичног процесног права указује на то да је основна концепција ове књиге (у два тома) усмерена на примену кривичног и кривичног процесног права. То ипак не значи да је књига за циљ имала да буде коментар одредаба Кривичног законика и Законика о кривичном поступку. Између осталог, за то би било нужно да се у знатно већој мери у обзир анализира судска пракса, а било би нужно посветити и много више простора коментарисању та два обимна и системска законика. Осим тога, извршена је одређена селекција материје, тј. кривично право није у целини обрађено. Селективни приступ је изражен нарочито у области посебног дела кривичног права у оквиру којег нису обрађена бројна кривична дела, већ само она важнија. 

И сам наслов ове књиге на одговарајући начин изражава њен садржај. С обзиром на то да је реч о основним знањима из ове две гране права која се ипак излажу на начин који превазилази приступ уобичајен за приручнике (нпр. улази се и у многа спорна питања, а у елементарној форми књига је снабдевена и научном апаратуром, тј. навођењем извора из литературе и судске праксе за поједине ставове) може се поставити питање коме је она намењена. Она може бити од користи како онима који већ познају кривично-правну материју, тако и онима који из одређених разлога имају потребу да се ближе упознају са ове две гране права. Аутори се надају да ће она осим онима који тек почињу да се баве кривичним правом и који се припремају за полагање правосудног испита, бити од користи и другим актерима кривичних поступака, попут судија и јавних тужилаца, адвоката, судијских и јавнотужилачких приправника, стручних сарадника и саветника у судовима и јавним тужилаштвима, као и полицајцима који поступају у предистражном поступку. Она, у извесној мери, садржи и питања која су од значаја и за науку кривичног права тако да може да послужи и онима који пишу стручне и научне радове.“

Из предговора

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС