ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција УЏБЕНИЦИ И ПРИРУЧНИЦИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


У овој едицији објављују се дела која читаоцима чине приступачним основне појмове, категорије, теорије, методе или проблеме у појединим правним и сродним наукама. Аутори ових издања су универзитетски професори и наставници.


ПРАКТИКУМ ЗА ИЗВРШЕЊЕ
ПРАКТИКУМ ЗА ИЗВРШЕЊЕ
Вукашин Ристић, Татјана Матковић Стефановић, Светлана Ристић
прво издање, 2018, 16 x 24 цм, 448 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2230-8
1.320,00 РСД
1.254,00 РСД

Практикум за извршење, према свом концепту и садржини, јединствено је издање у овој области. Ово ауторско дело, не припада, у класичном смислу, приручницима за примену одређених закона, који, по правилу, осим текста закона, не садрже друге прилоге, нити припада коментарима закона, који опет с научног и теоријског становишта обрађују ову материју.

Практикум за извршење има други прилаз у разматрању материје извршења и обезбеђења, јер, осим текста закона с краћим коментаром и објашњењима за примену, обухвата и прилоге који омогућавају корисницима једноставније разумевање појединих одредби и њихове практичне примене.

Прилози у Практикуму за извршење односе се на:

‒ поднеске странака и других учесника у поступцима извршења и обезбеђења, упућене судовима и јавним извршитељима, као и на одлуке ових органа у вези с тим поднесцима (обрасци за практичну примену); према важећем закону, јавни извршитељи су овлашћени да, осим закључака, доносе и решења када решавају о појединачним правима и обавезама странака и других учесника;

‒ одабрану и актуелну праксу судова и јавних извршитеља у односу на примену ЗИО/2011, јер се он примењује на све случајеве који до 1. јула 2016. нису завршени, као и у односу на примену важећег закона;

‒ садржину азбучног регистра о најважнијим правним појмовима и правним стандардима, као и на регистар прописа који су коришћени при његовој изради.

                У овом издању изостављени су коментари и објашњења за примену одредаба седмог дела ЗИО (чл. 468–544), које се односе на положај јавних извршитеља. Ова питања, у суштини, не спадају у предмет процесног закона који уређује поступак извршења и поступак обезбеђења у овој грађанскоправној области, да би овим приручником била обухваћена.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС