ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Приручници за полагање правосудног испита

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Намена приручника је да послужи као основна литература за припрему кандидата за полагање правосудног испита у Републици Србији. Искуство је показало да се приручници користе и као помоћна литература за припрему испита из одговарајућих предмета на основним и последипломским студијама на правним факултетима. Ова едиција се реализује у саиздаваштву с Правним факултетом Универзитета у Београду.


КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО
КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО
Књига 4
Милан Шкулић
четврто измењено и допуњено издање, 2019, 14 х 20 цм, 508 стр., ћирилица, броширан повез
ISBN 978-86-519-2428-9
1.485,00 РСД
1.262,25 РСД

Књига се користи као литература за припремање правосудног испита у делу у којем се тај испит односи на кривично процесно право. Приручник је релативно малог обима и материја је у њему изложена на врло концентрисан начин. Сам текст овог приручника садржи најважније делове испитне материје и он не само да обухвата сва испитна питања која би се формулисала на темељу важећег Правилника о програму правосудног испита, него и одређена питања која произлазе из законских промена које нису обухваћене тим правилником.

С обзиром на то да је приручник фокусиран на систематско објашњење основних правила кривичног процесног права, он, иако невеликог обима, у основи садржи све делове типичног уџбеника кривичног процесног права, али наравно, у једној прилично сумарној форми.

У односу на претходно издање Приручника, написаног према Законику о кривичном поступку из 2011. године, у новом издању постоје измене, које примарно произлазе из новела Законика о кривичном поступку из маја 2019. године, а које су искључиво засноване на тада усвојеним новелама и Кривичног законика, којима је уведена казна доживотног затвора. Такође је приручник обогаћен прилогом уз основни текст, који објашњава нека од основних правила кривичног процесног права, која произлазе из стадијумског карактера кривичног поступка. Тај прилог се односи на сумарни и лако прегледни шематски приказ основних процесних стадијума три врсте поступака: 1) општег кривичног поступка, 2) скраћеног поступка, као и 3) поступка према малолетницима.

Аутор је редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду и судија Уставног суда Републике Србије.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС