ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Приручници за полагање правосудног испита

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Намена приручника је да послужи као основна литература за припрему кандидата за полагање правосудног испита у Републици Србији. Искуство је показало да се приручници користе и као помоћна литература за припрему испита из одговарајућих предмета на основним и последипломским студијама на правним факултетима. Ова едиција се реализује у саиздаваштву с Правним факултетом Универзитета у Београду.


УСТАВНО ПРАВО
УСТАВНО ПРАВО
књига 1
Владан Петров, Дарко Симовић
четврто издање, 2020, 14 х 20 цм, 240 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2505-7
1.100,00 РСД
935,00 РСД

Од трећег издања у овом приручнику садржана је и глава о судској власти. У овој глави изложена је уставна материја о судској власти (уставна начела о судству, избор судија и престанак судијске функције, положај и надлежност Високог савета судства, основна обележја јавног тужилаштва, избор јавних тужилаца и престанак јавнотужилачке функције, положај и надлежност Државног већа тужилаца) као и законска материја која ову допуњује и разрађује. Да би се дипломираним правницима који припремају правосудни испит олакшао захтеван посао, у приручник су унете главне партије из области правосудног организационог права, обрађене, по нашем суду, на елементаран начин. У овом издању приручника, у делу који се односи на изборни систем, сажето су представљене и важне измене изборног законодавства која је Народна скупштина усвојила 8. фебруара 2020.

Допуњену материју приручника прати и новелирани списак контролних питања на крају књиге.

Владан Петров је редовни професор на Правном факултету Универзитета у Београду и судија Уставног суда.
Дарко Симовић је редовни професор на Криминалистичко-полицијској академији у Београду.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС