БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ПРОЈЕК(А)(Р)Т

УРЕДНИЦА: Милка Зјачић Аврамовић


ГРУПА 143
ГРУПА 143
Критичко мишљење на границама концептуалне уметности 1975–1980
Дитмар Унтеркофлер
прво издање, 2013, 22 х 26 цм, 396 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1553-9
2.200,00 РСД

Оснивање Групе 143 у марту 1975. одиграло се у тренутку када је неформална група шест уметника повезана са Галеријом Студентског културног центра у Београду доживела прве интернационалне успехе. Београд је деловањем Галерије Студентског културног центра у седамдесетим годинама успео да достигне референтни ниво глобалне концептуалне и постконцептуалне уметности. Група 143 са својом епистемолошком затвореношћу и аналитичком систематиком представља супротан пол групи шест уметника која делује, пре свега, као отворени однос индивидуалних пракси и која је често виђена као несистематска и активистичка. Група 143 консеквентно одбија интеграције у свет уметности и инсистира на иманентном аналитичком раду. Чланови Групе 143 су програмски тежили да створе „микродруштво“ које је активно, засновано на знању и које се користи средствима теорије и анализе. Њихов рад је био озбиљан покушај да се еманципују од свеприсутне, противречне стварности југословенског касног социјализма и да створе алтернативне моделе знања и живота.

Постојање и деловање Групе 143 познато је само уском кругу одабраних поштовалаца, сарадника и пријатеља. У јавности је њихово постојање пало у заборав. У овој књизи се по први пут врши историјска и теоријска презентација њихових дела, текстова, анализа уметности и теорије, односно, по први пут се спроводи контекстуализација њиховог рада.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС