БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција ПРОЈЕК(А)(Р)Т

УРЕДНИЦА: Милка Зјачић Аврамовић


ГРУПА 143
ГРУПА 143
Критичко мишљење на границама концептуалне уметности 1975–1980
Дитмар Унтеркофлер
прво издање, 2013, 22 х 26 цм, 396 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1553-9
2.200,00 РСД
1.540,00 РСД

Оснивање Групе 143 у марту 1975. одиграло се у тренутку када је неформална група шест уметника повезана са Галеријом Студентског културног центра у Београду доживела прве интернационалне успехе. Београд је деловањем Галерије Студентског културног центра у седамдесетим годинама успео да достигне референтни ниво глобалне концептуалне и постконцептуалне уметности. Група 143 са својом епистемолошком затвореношћу и аналитичком систематиком представља супротан пол групи шест уметника која делује, пре свега, као отворени однос индивидуалних пракси и која је често виђена као несистематска и активистичка. Група 143 консеквентно одбија интеграције у свет уметности и инсистира на иманентном аналитичком раду. Чланови Групе 143 су програмски тежили да створе „микродруштво“ које је активно, засновано на знању и које се користи средствима теорије и анализе. Њихов рад је био озбиљан покушај да се еманципују од свеприсутне, противречне стварности југословенског касног социјализма и да створе алтернативне моделе знања и живота.

Постојање и деловање Групе 143 познато је само уском кругу одабраних поштовалаца, сарадника и пријатеља. У јавности је њихово постојање пало у заборав. У овој књизи се по први пут врши историјска и теоријска презентација њихових дела, текстова, анализа уметности и теорије, односно, по први пут се спроводи контекстуализација њиховог рада.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС