ТФТ
Магазин за театар, филм и телевизију

ТФТ 12
ТФТ 12
ЧАСОПИС ЗА ТЕАТАР, ФИЛМ И ТЕЛЕВИЗИЈУ
БРОЈ 12
броширан повез, латиница, 20 х 27 цм, 2011, 128 стр.
ISSN 1821-0120
407,41 РСД
5,50 РСД

Нови број култног часописа ТФТ доноси занимљиве текстове еминентних аутора и стваралаца у области филма, театра и телевизије.

Број отвара чувени Шекспиров „Сонет 66“ уз два превода који је својеврсни интро за сјајан и исцрпан есеј Дејана Миладиновића „Сињор Шекспирели“. Зоран Пановић у, сада већ, препознатљивом маниру пише о Тому Хенксу и Бјорк у тексту „Брачни пар“, а изврсни познавалац позоришта Ана Тасић у свом тексту обрађује тему о „Парадоксима еманципованог критичара“.

Сегмент о новим сценаристичким остварењима започиње са одломком из сценарија Зови ме, Тони Игора Маројевића, док један од уредника ТФТ-а Жанко Томић пише о историјату постављања Глембајевих на сцену у тексту „Ма гази, барунице!“. Број се наставља са текстовима „Позориште на Андима“ Владимира Манојловића, „Паралелни универзум домаћег филма“ Драгана Јовићевића, ту је и рад Луке Курјачког о редитељском опусу Масакија Кобајашија „Побуна против друштва у филмовима Масакија Кобајашија, као и текст Радмиле Ђурице „Пера Којот – геније и азијски аниме“ који употпуњује слику од утицају азијске културе на филм и телевизију.

О феноменима пишу Томислав Гаврић у тексту „Телевизија као индустрија програма“ и Бранко Димитријевић у „Опасном смеху – лични поглед на стенд-ап комедију“. Јелица Зупанц упућује на „Екранизацију писма из 1920. године – остварење једне утопије“, док Мелина Пота Кољевић компаративном методом пише о радио-драму у „Радио-драма на раскршћу између нове музичке композиције, новог облика књижевности и новог звучног филма“.

Зорица Јевремовић у раду „Грејс Кели од филма до фото-романа и Даница Пајовић у „Где живети у САД?“, претходе још једном одломку из сценарија у настајању Форшпица Милорада Милинковића, док Петар Јончић на бриљантан начин уочава повезаност књижевности и филма у тексту „Проза као предложак у српском филму“.

У последњем делу овог броја, уживаћемо у два дивна текста: „Палимпсест лепоте и ужаса“ Весне Перић и „Јожеф Нађ – филозофија природе и тела“ Оливере Милошевић. 

Овај, дванаести број ТФТ-а затвара одломак из сценарија за играни филм Зверињак Душана Спасојевића који је у тренутно фази постпродукције.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС