Дело МОЦАРТ – ЗЛОЧИН МАРИЈЕ ТЕРЕЗИЈЕ Коље Мићевића представљено је у Гласниковој галерији у уторак, 12. априла, а осим речи о том делу, премијерно је саопштено и име добитника награде „Сретен Марић“ за 2009. и 2010. годину.

О награди „Сретен Марић“ за најбољу књигу есеја или најбољи есеј за 2009. и 2010, одлучивао је жири у саставу Катарина Марић, Радован Поповић и Часлав Ђорђевић, који је једногласно донео одлуку да ова реномирана награда припадне Кољи Мићевићу – изузетном преводиоцу, блиставом есејисти и песнику, а за књигу есеја ОСАМ ВЛАШИЋА ФРАНЦУСКОГ СИМБОЛИЗМА (која је објављена у издању Службеног гласника 2009. у колекцији Велереч).

Према мишљењу жирија, реч је о књизи која на најлепши начин наставља традицију Марићевог есејистичког рукописа у српској књижевности, и ствараоцу који је есејистички рукопис претворио у уметност нарочите врсте.

Досадашњи добитници ове угледне награде су: Борислав Радовић, Славко Гордић и Јовица Аћин, а награду додељују СО Косјерић, Библиотека Матице српске Нови Сад и ЈП Службени гласник. Награда „Сретен Марић“ ће Кољи Мићевићу бити уручена на свечаности која ће бити организована у Косјерићу, у другој половини маја 2011.