У Клубу – књижари – галерији Гласник je у среду 14. априла представљена књига Секстант, Марија Копића у издању ЈП Службени гласник. О књизи су, поред аутора, говорили Јовица Аћин и Предраг Крстић.

Говорећи о структури и значају овог дела, уредник Гласникове Библиотеке Кључеви Јовица Аћин, оценио je да ова књига пропитује теме које су оријентири живљења, што ово дело заправо чини картографијом темеља на којима почива наш свет.

Крстић је истакао да је Копић међу малобројним ауторима унутар „научног погона“ којима се с пуним правом могу доделити епитети слободан и независтан.

„Ово дело је више географија него генеологија. Секстант као направа која служи оријентацији овде се ипак не користи у изворном смислу – дубећи, већ уз помоћ сазвежђа које чини 37 тачака које аутор анализира. То заправо јесте мапирање оријентира и наговештај стратегије за 21. век, што и јесте интенција ове књиге“, рекао је Крстић.

Копић је оценио да је 19. век био век рада, 20. век период који је обележила воља за моћ, а 21. век јесте век оријентације.

„Или ћемо пронаћи пут, или ћемо се потпуно изгубити. Рад јесте темељ, а ми смо сведоци да је данас пресудан фактор организације. Стога би повратак раду, на начин на који су га Карл Маркс и његови следбеници доживљавали, превидећи улогу капиталиста у процесу организације, био обмана“, истакао је Копић.

Аутор сматра да је оживљавање глобалне, холистичке, економије потврда да кључ свега постаје оријентација и питање – шта хоћемо?

„Ако не тежимо одговору на ово питање, онда тежимо нихилизму. Сваки човек је у суштини нешто свето и одликује га вера, која увек постоји и почива на чуђењу. То је тзв. предрелигиозна религиозност, јер оријентације нема без одговора на питање о духовним темељима света. Стога се на темељу хтења да разумемо оријентире, без обзира на међусобне разлике, сви можемо разумети“, закључио је Копић.