Промоција две нове књиге из уредничке библиотеке Бранка Кукића, Ембахаде Милоша Црњанског и У знаку Халејеве комете Ернста Јингера, као и књига Преписка из два угла Вјачеслава Иванова и Михаила Гершензона и Сумрак машина Џона Зерзана одржана је у Клубу – књижари – галерији Гласник.

О књигама су говорили:
Милан Влајчић
Алекса Горјанин и
Бранко Кукић

Милош Црњански, Ембахаде

Ембахаде су, како је рекао Црњански, „моје белешке о несрећи нашег народа“. То су успомене једног очевица и писца „о добу које је било пуно несрећа, жалости и страхота“. Књига говори о времену од 1928. до 1945, односно до слома Краљевине Југославије. То су сведочанства Црњанског о бурним догађајима који су довели до слома Европе, успона националсоцијализма и фашизма, покушаја наше дипломатије да балансира између две стране, или два зла. То су понекад ироничне, понекад трагичне успомене из наших посланстава у Берлину, Риму и Лондону, сведочанства о срећи и несрећи једне државе и њених представника у хаосу Европе, који су често били у ковитлацу перфидне, апсурдне и трагикомичне игре. – Приредио Борислав Радовић.

Ернст Јингер, У знаку Халејеве комете
Превео са немачког Божидар Зец

Књига У знаку Халејеве комете написана је као дневник са путовања у Куала Лумпур 1986, где је Јингер ишао да по други пут у животу види Халејеву комету (Јингер је умро у 103. години), у суштини понавља његов страх од технологије, супротстављајући јој природу и традиционална знања. Он није равнодушан према човеку који је свестан напретка технике, који увиђа катастрофу која се приближава, али ништа не предузима да ту катастрофу спречи. Јингер не даје пет пара за то што јединка напредује, што суочена са агресивним окружењем постаје отпорнија: „Претерани напредак јединке иде на рачун врсте. Отуд престарелост становништва, пренасељеност, загађеност животне средине.“ Човеку није дато да продужењем живота усклади и свој положај у свету: или се он деформише или деформише околину, доказујући да се биологија и метафизика искључују.