БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина / Ранији уредници: Илија Вујачић, Славиша Орловић, Зорица Видовић Паскаш, Јово ВукелићРАЗВОЈ ДУХОВНОГ ЖИВОТА У БОСНИ ПОД УТИЦАЈЕМ ТУРСКЕ ВЛАДАВИНЕ
РАЗВОЈ ДУХОВНОГ ЖИВОТА У БОСНИ ПОД УТИЦАЈЕМ ТУРСКЕ ВЛАДАВИНЕ
Иво Андрић
приредио Драгољуб Драгојловић, прво издање, 2009, 16 х 23 цм, 188 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0199-0
660,00 РСД

Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине Иве Андрића, дисертација за стицање докторске титуле Филозофског факултета Универзитета Карла Франца у Грацу из 1924, која је у протеклих осам деценија била предмет разноврсних спорења, а коју је Службени гласник реиздао прошле године, књига је од вишеструког значаја.

Неизмерно драгоцен као документ који помаже у анализи књижевног опуса нашег јединог нобеловца, готово у целини посвећеног животу Босне под турским јармом, овај спис, истовремено, у доброј мери расветљује ауторове ванлитерарне погледе на период који га је литерарно опседао, али, и потпуно независно од Андрићевог колосалног дела, представља вредан допринос историјској науци, која, о отоманској владавини на Балкану, не само да није дала коначну реч – јер коначну реч ни у једној науци, па чак ни у историјској, није могуће дати – него је далеко од тога да постави основне контуре, неопходне за барем оквирно, мноштвом међусобно потирућих предрасуда отежано сагледавање, од више митова сазданим мраком прекривеног, судбоносног периода.

Људима упућеним у Андрићеву биографију је познато да је овај запис настао из потребе на коју је аутора терала дневна нужда, без великих научних амбиција. Стога је занимљив и као доказ на мука која уметнике тера да се животу баве стварима које са уметношћу нису у непосредној вези – уз много зла, може да донесе и неко добро.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС