БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић (актуелни уредник), Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013)│Остали уредници едиција: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција ИЗАЗОВИ XXI ВЕКА

УРЕДНИК: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013)НОВА ПАРАДИГМА
НОВА ПАРАДИГМА
НОВА ПАРАДИГМА
НОВА ПАРАДИГМА
НОВА ПАРАДИГМА
НОВА ПАРАДИГМА
НОВА ПАРАДИГМА
НОВА ПАРАДИГМА
За боље разумевање савременог друштва
Ален Турен
превела Чечур Милица, прво издање, 2011, 15 х 23 цм, 224 стр., броширан повез, латиница,
ISBN 978-86-519-0684-1
330,00 РСД

Француски социолог и активиста Ален Турен нуди нове и оригиналне одговоре у тумачењу драматичних промена кроз које пролази савремено човечанство. Турен сматра да су актуелни процеси и кризе које их прате израз дубинске промене глобалног друштва која се може поредити са променом током XIX века када је капитализам дотадашњу владајућу политичку парадигму заменио новом, економском и социјалном парадигмом, која је потом обележила XX век. У току је успостављање нове парадигме, сматра Турен, која долази као последица деловања глобализације, тог екстремног облика капитализма, која је потпуно раздвојила економију од других друштвених институција, посебно социјалних и политичких, које је више не могу контролисати. Ови процеси су резултирали потпуном фрагментацијом друштва, социјалним распадом и општом десоцијализацијом, тако да се уместо старе, социјалне парадигме, успоставља нова, по Туреновом мишљењу, културолошка парадигма. Та нова парадигма захтева нову терминологију и приступ како би се именовали нови актери, кон? икти и представе о колективном и личном животу које обликују данашњу слику света. Турен у првом делу књиге говори о крају “социјалног”, а у другом делу се бави кључним појмовима нове парадигме, појмовима субјекта и културолошких права. Он описује глобални прелаз са социјалног језика о колективном животу на језик културе, прелаз који прати и једна врста мутације изазване брзим развојем директног односа субјекта са самим собом, без метасоцијалних посредника, а која има шири значај: заједнице окренуте ка споља и освајању света замениле су заједнице окренуте ка унутра и појединцима које у њима живе. У последњем делу књиге Турен описује тај велики преокрет у коме водећу улогу имају жене.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС