БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција НАУКА

УРЕДНИК: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013)


Едиција је посвећена савременој, пре свега природној науци и оним делима која на стручан али популаран начин омогућавају и читаоцима који нису стручњаци да се упознају са новим теоријама, хипотезама, приступима, методама или проблемима у науци.


ОГЛЕДИ ИЗ ИСТОРИЈЕ АНТИЧКЕ ГЕОМЕТРИЈЕ
ОГЛЕДИ ИЗ ИСТОРИЈЕ АНТИЧКЕ ГЕОМЕТРИЈЕ
Зоран Лучић
прво издање, 2009, 17 x 24 цм, 348 стр., тврд повез, латиница
ISBN 978-86-519-0117-4
770,00 РСД

Књигом Огледи из историје античке геометрије Зоран Лучић се представља и у другом светлу, а у својој основној професији – математици. За тему ове своје књиге он је узео најстарију историју математике и њено родно место – античку Грчку. Њени јунаци су Талес, Питагора, Прокло, Платон, Аристотел, Еуклид, Аполоније и други, њихове теореме, постулати, аксиоми, ставови и идеје, али појмови као што су питагорејска „хармонија сфера”, Платонови „најлепши троуглови” или Еуклидова „непрекидна подела” од Пачолија названа „божанском пропорцијом”, а нама позната као „златни пресек”. Стари Грци били су најталентованији народ у историји човечанства, који су у свему, па и у односима бројева и пропорција, тражили истовремено и игру и чудо и објашњење света. Лучићев водич кроз историју античке науке, испричан кроз десет огледа-поглавља, занимљиво је штиво које без великих тешкоћа могу пратити и читаоци са елементарним познавањем математике.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС