БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић (актуелни уредник), Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013)│Остали уредници едиција: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција НАУКА

УРЕДНИК: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013)


Едиција је посвећена савременој, пре свега природној науци и оним делима која на стручан али популаран начин омогућавају и читаоцима који нису стручњаци да се упознају са новим теоријама, хипотезама, приступима, методама или проблемима у науци.


ОГЛЕДИ ИЗ ИСТОРИЈЕ АНТИЧКЕ ГЕОМЕТРИЈЕ
ОГЛЕДИ ИЗ ИСТОРИЈЕ АНТИЧКЕ ГЕОМЕТРИЈЕ
Зоран Лучић
прво издање, 2009, 17 x 24 цм, 348 стр., тврд повез, латиница
ISBN 978-86-519-0117-4
770,00 РСД

Књигом Огледи из историје античке геометрије Зоран Лучић се представља и у другом светлу, а у својој основној професији – математици. За тему ове своје књиге он је узео најстарију историју математике и њено родно место – античку Грчку. Њени јунаци су Талес, Питагора, Прокло, Платон, Аристотел, Еуклид, Аполоније и други, њихове теореме, постулати, аксиоми, ставови и идеје, али појмови као што су питагорејска „хармонија сфера”, Платонови „најлепши троуглови” или Еуклидова „непрекидна подела” од Пачолија названа „божанском пропорцијом”, а нама позната као „златни пресек”. Стари Грци били су најталентованији народ у историји човечанства, који су у свему, па и у односима бројева и пропорција, тражили истовремено и игру и чудо и објашњење света. Лучићев водич кроз историју античке науке, испричан кроз десет огледа-поглавља, занимљиво је штиво које без великих тешкоћа могу пратити и читаоци са елементарним познавањем математике.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС