БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција ГЛАСНИК

УРЕДНИК: Јовица Аћин


Мултиформна библиотека у којој су дела из различитих области знања и искуства, са богатим и подстицајним, мислилачким и доживљајним, истраживачким и визионарским, и уопште откривалачким садржајем. Али, увек књиге из којих се може учити и које се могу волети, књиге добрих гласова и из пера изванредних гласника.

ПАРАДОКСАЛНА ЉУБАВ
ПАРАДОКСАЛНА ЉУБАВ
Нагони живота
Радмила Зигурис
превела Јелена Стакић, прво издање, 2011, 12 х 20 цм, 140 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0555-4
418,00 РСД
355,30 РСД

Књига Парадоксална љубав Радмиле Зигурис, српска је верзија збирке психолошких есеја, која је на португалском објављена под насловом који би на нашем језику гласио Нагони живота, обогаћена текстовима насловљеним „Љубав према странцу“ и „Дета ликовања“.

Радмила Зигурис, француска психоаналитичарка рођена у Београду, каријеру је започела у Буенос Ајресу, под снажним утицајем теорије Сигмунда Фројда, наставила је у Паризу, у школи Жака Лакана, да би се, у отпору према његовој концепцији коју сматра догматичном, са неколицином колега, подухватила формирања сопствене школе, коју одређује тежња ка очувању отворености психоаналитичког система.

Текстови сабрани у овој књизи: „Проток и застој“, „Парадоксална љубав или обећани растанак“ и „Староседелац“, уз два већ поменута, као и остали ауторкини радови, који нису нашли места у овој књизи, у оригиналу су написани на француском језику. Са изузетком текста „Љубав према странцу“, који је први пут објављен 1983, садржај Парадоксалне љубави настао је у кратком период између 1997. и 1999. године.

Иако обрађују широк дијапазон тема – од веза између посебног и приватног у нагонима с њиховим испољењем у виду трансперсоналног и колективног, преко односа трансфера љубави и трансфера забране, аналогије односа психоаналитичар – пацијент са односом староседелац – азилант и феномена „ликовања“, па све до статуса странца и његових преиначења у променама једног људског бића – кроз све радове у овој књизи провејава ауторкино одлучно супротстављање схватању психичке стварности као ванвремене и потреба за успостављањем корелације између одлика човековог душевног стања и карактеристика конкретног друштвеноисторијског контекста.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС