БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Наташа Марковић, Маја Живковић
Затвори
Колекција НОВА СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ 18—20. ВЕКА

УРЕДНИК: Гојко Тешић


Антологијски избори из српске књижевне, уметничке и културне баштине (аутори, жанрови, феномени, врсте итд.) недостају у модерном научном приступу; боље рећи, презентовање непознате и ретке, тешко доступне грађе за школске и студијске сврхе иницирало је покретање ове колекције у више тематских целина (то ће бити назначено ликовно-графичком опремом).

СОЧИЊЕНИЈА ПЕСНОСЛОВСКА
СОЧИЊЕНИЈА ПЕСНОСЛОВСКА
СОЧИЊЕНИЈА ПЕСНОСЛОВСКА
СОЧИЊЕНИЈА ПЕСНОСЛОВСКА
СОЧИЊЕНИЈА ПЕСНОСЛОВСКА
СОЧИЊЕНИЈА ПЕСНОСЛОВСКА
Јован Пачић
приредили Наташа Барбулов и Сава Дамјанов, прво издање, 2010, 12 х 18 цм, 228 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0493-9
99,00 РСД

Иако је Јован Пачић (1771–1849) први велики љубавни песник у српској књижевности,  његову поезију до данас немамо у савременом издању. Заправо, осим једине за живота објављене поетске књиге Сочињенија песнословска (1827) и низа песама у тадашњим часописима, Пачићево песништво данашњој публици приступачно је једино преко антологија. Међутим, један репрезентативан избор из поетског стваралаштва Јована Пачића показао би да се он, не само љубавном тематиком, него и ониричком, митолошком, метафизичком и рефлексивном, с правом може сврстати у ред најважнијих. Истински ново и другачије читање традиције свакако да не сме заобићи ревалоризацију Пачићевог песништва.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС