БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Петар В. Арбутина, Александар Гаталица / Ранији уредници: Наташа Марковић
Затвори
Колекција ИНТЕРПРЕТАЦИЈЕ

УРЕДНИЦИ: Наташа Марковић, Гојко Тешић


Интерпретације подразумевају тематски конципирана издања у којима се налазе преводи најзначајнијих текстова о одређеном писцу или неком феномену књижевне уметности. Док издања посвећена стваралаштву одређеног писца сабирају текстове који обрађују историјски контекст у којем писац ствара, најважнија тематска и формална обележја његовог опуса, као и свеобухватна читања његових репрезентативних дела, издања усредсређена на појединачна књижевна дела доносе исцрпна тумачења из перспективе најразличитијих књижевнотеоријских школа. Када је реч о књижевноуметничким правцима и периодима, издања из колекције Интерпретације настоје да пруже дијахронијски преглед њиховог развоја, уједно се осврћући и на одређена формална и садржајна обележја по којима је дати период или правац препознатљив.

СТРАТЕГИЈЕ ПРИПОВЕДАЊА
СТРАТЕГИЈЕ ПРИПОВЕДАЊА
Тања Поповић
прво издање, 2011, 20 х 24,5 цм, 284 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0986-6
220,00 РСД

Приповедачке стратегије у општем смислу подразумевају вештину освајања наративног света и владања њиме! Али шта се све у приповедној реалности може освојити и ко њоме, како и уз чију помоћ влада?

Како се постиже уверљивост у њеном уобличавању и представљању? Шта то фикцију чини самосталном, стварном и истинитом?

На сва та питања којима се интезивно бавила и теорија књижевности читавог минулог века, траже се одговори у овој књизи. У ту сврху истражује се узајамност између приповедачких поступака и техника (третирање простора и времена, сказ, пародија, монтажа, адаптација, фантастика, гротеска, глас наратора..) и идејних и философских тежњи аутора и читалаца.

Отуда је посебна пажња посвећена начину на који се у прози приказују брачни и полни односи, сусрети са порблемима смрти и нестајања, и наравно, испитивању људских душа које проживљавају овако саздан литерарни - или стварни свет?

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС