БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Наташа Марковић, Маја Живковић
Затвори
Колекција ОСНОВА

ОСНИВАЧ И УРЕДНИК: Гојко Тешић


Колекција Основа обухвата фундаменталне књижевнотеоријске студије, расправе, монографије, енциклопедијске речнике и лексиконе теоријских појмова, хрестоматије и антологије одређених пројеката и -изама. Чине је три сегмента: књижевна теорија, књижевна историја и лексикографија.У колекцији ће бити представљени и најзначајнији посленици српске науке о књижевности (теоретичари и књижевни историчари)..

УКУС, МИТОВИ И ПОЕТИКА
УКУС, МИТОВИ И ПОЕТИКА
Миливој Солар
прво издање, 2010, 15,7 x 23 цм, 472 стр., тврди повез, латиница
ISBN 978-86-519-0662-9
550,00 РСД

„Ова је књига избор из мојих радова о проблематици укуса, митова који утјечу на тумачење књижевности те о схваћању постмодернизма и односима тривијалне и високе књижевности. Настала је на темељу разговора с уредником Гојком Тешићем, који ми је љубазно предложио да објави нешто из мојих радова. Сложили смо се, међутим, да то не буду радови које сам недавно објавио у Хрватској, јер их заинтересирани читатељи могу лако набавити, а да ипак покушам направити неку релативну цјелину и да не укључим, барем засад, оне који су прије свега намијењени настави књижевности у школама и на свеучилишту. Одлучио сам тако ограничити се на есеје, односно предавања која су заправо својеврсни есеји, а које повезује занимање за разумијевање и тумачење књижевности на пријелазу модернизма у постмодернизам. Сматрао сам да у том смислу могу изабрати три књиге, настале додуше у знатном временском распону, те неколико додатних есеја у којима мислим да се зрцали, како начин на који сам о књижевности и о проучавању књижевности писао, тако и нека стајалишта која сам, надам се, у најновије вријеме настојао даље развити и шире објаснити.“

(Миливој Солар)

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС