БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Петар В. Арбутина, Александар Гаталица / Ранији уредници: Наташа Марковић
Затвори
Колекција ПОЕТИКА

УРЕДНИЦИ: Наташа Марковић и Гојко Тешић


Књиге у којима уметници пониру у себе, у којима се њихова поетичка начела преображавају у најчудеснија откровења стваралачког духа. Колекција Поетика сведочи да је уметност оно што чини живот, што га надахњује, што му даје значај – она је сведочанство да ништа не може заменити снагу и лепоту стваралачког чина.

ПОЕТИКА
ПОЕТИКА
Фридрих Хелдерлин
избор, превод и поговор Јовица Аћин, прво издање, 2009, 13 х 22 цм, 252 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0323-9
220,00 РСД

О стварању насупрот оскудном времену! У трагичкој уметности Хелдерлин је видео врхунац песништва. Из особене носталгије за старом Грчком, свестан свих разлика које нас од ње деле, успео је да изнедри елементе новог освита. Наслућујемо га, као освит новог раздобља у језичком артикулисању историјских смислова, у његовим списима о Софокловим трагедијама, у теоријској основи коју ће дати за своју незавршену  трагичку игру Смрт Емпедокла, у његовим коментарима уз одломке Пиндарових песама. Фридрих Ниче, такође један од великих мислилаца освита, долази тек после једног од највећих песника света до данас.

Списи о којима је реч истовремено су, после песникових нацрта из поетике, врхунац Хелдерлинове поетике, његове песничке рефлексије која својим увидима потреса све што можемо знати о пресудности једног дела без правог премца. Хелдерлинов мислилачки пут, који је несумњиво захтевао својеврсну одважност, водио је у даљине у које се нису усудили заћи ни најдалекосежнији филозофи његовог времена, међу којима истакнуто место заузима Хегел. Тај пут, до сада још недовољно тумачен, готово непознат, свакако с неискушаним својим могућностима, пут је на којем величина поезије само расте, и њен се значај открива као незаобилазан за људски опстанак.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС