БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Петар В. Арбутина, Александар Гаталица / Ранији уредници: Наташа Марковић
Затвори
Колекција ПОЈМОВНИК

ОСНИВАЧ И УРЕДНИК: Гојко Тешић


Као и протобиблиотека Појмовник (Народна књига, 1995–2006), посвећена је искључиво књижевним појмовима (са референцама које се односе на остале уметности и филозофију). Замишљена је као нека врста великог речника кључних појмова науке о књижевности који једног дана може прерасти у малу књижевну енциклопедију. Чиниће је неколико паралелних сегмената: 1) кључни појмови науке о књижевности, 2) обрада жанрова, 3) стилске формације, 4) књижевнотеоријска мисао – нове методологије, 5) мали теоријски зборници, 6) хрестоматије о значајним феноменима модерне науке о књижевности, 7) књижевноисторијски пресеци модерних токова књижевне уметности, 8) разговори са великим књижевним мислиоцима, 9) теоријска преписка итд.

ПОЕМА ИЛИ МОДЕРНИ ЕП
ПОЕМА ИЛИ МОДЕРНИ ЕП
ПОЕМА ИЛИ МОДЕРНИ ЕП
ПОЕМА ИЛИ МОДЕРНИ ЕП
ПОЕМА ИЛИ МОДЕРНИ ЕП
ПОЕМА ИЛИ МОДЕРНИ ЕП
ПОЕМА ИЛИ МОДЕРНИ ЕП
Тања Поповић
прво издање, 2010, 11,5 х 19,5 цм, 120 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0591-2
352,00 РСД
49,50 РСД

Књига Поема или модерни еп представља наставак ауторкиних пређашњих истраживања стиховане нарације или, шире узев, поеме код Срба (монографија Српска романтичарска поема проистекла из истоимене докторске дисертације). Због тога имамо обавезу да о садржају и методу ове књиге кажемо нешто одређеније. Кога данас у време постструктурализма занима поетика жанра? И кога, уопште, занима једна старомодна форма каква је поема? Међутим, поновно завиривање у грађу везану за стиховану нарацију и дуже песме, како уметничку тако и теоријску, уклонило је све сумње и пред аутора поставило велики истраживачки и научни изазов. Савремена поема се, наиме, показала као веома жив облик, посебно у сублитератури и супкултури, а њено проучавање добило је посве нови вид у феминистичкој критици, студијама рода, у постколонијалној критици, али и у различитим струјањима у оквиру наратолошких студија.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС