БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција ОТПОРИ И ЗАБРАНЕ

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина

у сарадњи са Слободаном Гавриловићем (од новембра 2007. до краја 2012)

Историја цензуре и интелектуалног бешчашћа – колекција о случајевима, тј. о забранама и превратничким манифестацијама, о изузетним тренуцима српске културе, уметности, науке и политике који су изазвали забране; о временима давнашњим, смутним и идеолошки острашћеним која су иницирала многе спорове, сукобе, ломове и тим стваралачким провокацијама оставила драгоцена сведочанства о својој живости, жилавости и отпору. Књиге о револуционарним превратима, о слободи стварања и о њеним ускраћивањима.


БЕЛА КЊИГА – 1984
БЕЛА КЊИГА – 1984
Обрачун са „културном контрареволуцијом“ у СФРЈ
приредили Коста Николић, Срђан Цветковић и Ђоко Трипковић
саиздаваштво са Институтом за савремену историју, прво издање, 2010, 15 х 23 цм, 292 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0708-4
770,00 РСД
49,50 РСД

Контроверзе које је својевремено изазвала Бела књига, као својеврсно сведочанство о времену кризе и одумирању комунистичке идеологије и процесу поступне дезинтеграција саме државе, актуелне су и данас. Иако многи „случајеви“ спадају у област културне историографије, на ширем плану овај текст апострофира свеприсутност тоталитарног мишљења и идеолошке искључивости, иживљене у временима иза нас и не потпуно ишчезле у времену у коме живимо.

Када је Бела књига, као званичан документ ЦК СК Хрватске, без икакве измене прештампана у Београду 1984. у виду књиге Антологија докумената о времену које живимоБела књига, у издању новинара Растка Закића и Драгана Антића, рукопис је био забрањен и спаљен.

У овом издању текст се објављује у изворној лингвистичкој верзији, онако како је настао у Централном комитету СК Хрватске. Приређивачи су у напоменама наводили само неопходна објашњења за поједина дела и њихове ауторе који, можда, нису познати данашњој читалачкој публици у Србији. Као посебан прилог дата је кратка хронологија значајнијих случајева забране публикација и прогона интелектуалаца у Србији у периоду од 1944. до 1991. године.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС