БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ОТПОРИ И ЗАБРАНЕ

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина

у сарадњи са Слободаном Гавриловићем (од новембра 2007. до краја 2012)

Историја цензуре и интелектуалног бешчашћа – колекција о случајевима, тј. о забранама и превратничким манифестацијама, о изузетним тренуцима српске културе, уметности, науке и политике који су изазвали забране; о временима давнашњим, смутним и идеолошки острашћеним која су иницирала многе спорове, сукобе, ломове и тим стваралачким провокацијама оставила драгоцена сведочанства о својој живости, жилавости и отпору. Књиге о револуционарним превратима, о слободи стварања и о њеним ускраћивањима.


БЕЛА КЊИГА – 1984
БЕЛА КЊИГА – 1984
Обрачун са „културном контрареволуцијом“ у СФРЈ
приредили Коста Николић, Срђан Цветковић и Ђоко Трипковић
саиздаваштво са Институтом за савремену историју, прво издање, 2010, 15 х 23 цм, 292 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0708-4
770,00 РСД
49,50 РСД

Контроверзе које је својевремено изазвала Бела књига, као својеврсно сведочанство о времену кризе и одумирању комунистичке идеологије и процесу поступне дезинтеграција саме државе, актуелне су и данас. Иако многи „случајеви“ спадају у област културне историографије, на ширем плану овај текст апострофира свеприсутност тоталитарног мишљења и идеолошке искључивости, иживљене у временима иза нас и не потпуно ишчезле у времену у коме живимо.

Када је Бела књига, као званичан документ ЦК СК Хрватске, без икакве измене прештампана у Београду 1984. у виду књиге Антологија докумената о времену које живимоБела књига, у издању новинара Растка Закића и Драгана Антића, рукопис је био забрањен и спаљен.

У овом издању текст се објављује у изворној лингвистичкој верзији, онако како је настао у Централном комитету СК Хрватске. Приређивачи су у напоменама наводили само неопходна објашњења за поједина дела и њихове ауторе који, можда, нису познати данашњој читалачкој публици у Србији. Као посебан прилог дата је кратка хронологија значајнијих случајева забране публикација и прогона интелектуалаца у Србији у периоду од 1944. до 1991. године.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС