БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција СКЛАДИШТЕ

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина

„Маргинални феномени стваралаштва“ – репортаже, полемике, спорне чињенице културе, занемарено стваралаштво, документa и грађa о појединим споровима, тзв. књижевнa публицистикa.

СТИЛ СТАЉИН
СТИЛ СТАЉИН
Борис Ефимович Гројс
превео Добрило Аранитовић, прво издање, 2009, 11 х 18,5 цм, 190 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0176-1
660,00 РСД
561,00 РСД

Показало се немогућим ослобођење од Стаљина а да се он не понови, у најмању руку, естетички, и зато је нова совјетска уметност и схватила Стаљина као естетички феномен како би га поновила и на тај начин се ослободила од њега. Изграђујући истовремено и текст и контекст, практикујући конструкцију и деконструкцију, пројектујући утопију и истовремено је преобраћајући у антиутопију, та уметност хоће сама да уђе у митолошку породицу, што јој омогућује да се према том истом Стаљину оноси без ресантимана али са осећањем надмоћности: у сваком житу има кукоља.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС