БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција ЖИВОТОПИС

Биографске и аутобиографске приче о животима великих српских и светских писаца јесу она врста литературе која с правом проналази пут до широког читалачког круга. Узбудљива, провокативна, каткад и интригантна дела јесу нека врста романсираних штива која се читају с нарочитом читалачком знатижељом. Биографистика је важан сегмент сваке културе, па тако и српске. Колекцију ће чинити најзначајнија остварења домаћих и страних аутора.


СРПСКА АТЛАНТИДА
СРПСКА АТЛАНТИДА
Путописи
Мило Глигоријевић
прво издање, 2011, 15 х 23 цм, 388 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0940-0
935,00 РСД
99,00 РСД

Чуда су, према легендама, честа у Светој земљи. Казивања о чудима још чешћа.

О једном чуду прича се и у Светој земљи и у Србији. Јунаци приче су Свети Сава Освећени, Свети Јован Дамаскин и Свети Сава Српски. Наводно, још у шестом веку нове ере, игуман чувене палестинске лавре, Свети Сава Освећени – пре свог упокојења које се збило 532. године – прориче да ће једнога дана, у будућности, манастир по­ходити монах који ће се такође звати Сава, а биће царски син. Како ће га братија познати? Свети Сава Освећени даје своју „патерицу“, игумански штап израђен од слонове кости, и тражи да буде причвршћенa поред његовог гроба. Када дође тај поклоник у лавру, „патерица“ ће пасти пред њим. Сама, без ичијег покрета и трзаја, на необјашњив начин. И „патерицу“ одмах треба поклонити том поклонику, заједно са иконом Бого­родице Млекопитателнице.

Братија чува предање и поштује игуманов налог, а Свети Јован Дамаскин, који је два века касније у лавру донео Богородицу Тројеручицу, тражи да се и она придода жезлу Светог Саве Освећеног и Богородици Млекопитателници, када поклоник царске крви стигне у Палестину.

Све будуће братије чувају пророчанство.
И чекају.

У тринаестом веку у лаври се појављује као прост инок Растко Немањић, у монаштву наз­ван Сава. Прилази ктиторовом гробу и жез­ло пред њим пада. Братија је изненађена. Распитује се о поклонику, сазнаје да се зове исто као оснивач њихове лавре и да је син српског монарха. Још нису сигурни калуђери, враћају игумански штап тамо где је стајао. Следећег дана, Савa Немањић се опет поклања сенима Светог Саве Освећеног и штап некадашњег игумана опет пада.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС