БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ЖИВОТОПИС

Биографске и аутобиографске приче о животима великих српских и светских писаца јесу она врста литературе која с правом проналази пут до широког читалачког круга. Узбудљива, провокативна, каткад и интригантна дела јесу нека врста романсираних штива која се читају с нарочитом читалачком знатижељом. Биографистика је важан сегмент сваке културе, па тако и српске. Колекцију ће чинити најзначајнија остварења домаћих и страних аутора.


СРПСКА АТЛАНТИДА
СРПСКА АТЛАНТИДА
Путописи
Мило Глигоријевић
прво издање, 2011, 15 х 23 цм, 388 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0940-0
935,00 РСД
99,00 РСД

Чуда су, према легендама, честа у Светој земљи. Казивања о чудима још чешћа.

О једном чуду прича се и у Светој земљи и у Србији. Јунаци приче су Свети Сава Освећени, Свети Јован Дамаскин и Свети Сава Српски. Наводно, још у шестом веку нове ере, игуман чувене палестинске лавре, Свети Сава Освећени – пре свог упокојења које се збило 532. године – прориче да ће једнога дана, у будућности, манастир по­ходити монах који ће се такође звати Сава, а биће царски син. Како ће га братија познати? Свети Сава Освећени даје своју „патерицу“, игумански штап израђен од слонове кости, и тражи да буде причвршћенa поред његовог гроба. Када дође тај поклоник у лавру, „патерица“ ће пасти пред њим. Сама, без ичијег покрета и трзаја, на необјашњив начин. И „патерицу“ одмах треба поклонити том поклонику, заједно са иконом Бого­родице Млекопитателнице.

Братија чува предање и поштује игуманов налог, а Свети Јован Дамаскин, који је два века касније у лавру донео Богородицу Тројеручицу, тражи да се и она придода жезлу Светог Саве Освећеног и Богородици Млекопитателници, када поклоник царске крви стигне у Палестину.

Све будуће братије чувају пророчанство.
И чекају.

У тринаестом веку у лаври се појављује као прост инок Растко Немањић, у монаштву наз­ван Сава. Прилази ктиторовом гробу и жез­ло пред њим пада. Братија је изненађена. Распитује се о поклонику, сазнаје да се зове исто као оснивач њихове лавре и да је син српског монарха. Још нису сигурни калуђери, враћају игумански штап тамо где је стајао. Следећег дана, Савa Немањић се опет поклања сенима Светог Саве Освећеног и штап некадашњег игумана опет пада.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС