БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ЖИВОТОПИС

Биографске и аутобиографске приче о животима великих српских и светских писаца јесу она врста литературе која с правом проналази пут до широког читалачког круга. Узбудљива, провокативна, каткад и интригантна дела јесу нека врста романсираних штива која се читају с нарочитом читалачком знатижељом. Биографистика је важан сегмент сваке културе, па тако и српске. Колекцију ће чинити најзначајнија остварења домаћих и страних аутора.


УЛИЦА КОЈУ ВОЛИМ
УЛИЦА КОЈУ ВОЛИМ
Александра Сања Марковић
прво издање, 2011, 15 х 23 цм, 500 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0276-8
1.320,00 РСД
792,00 РСД

Књига Улица коју волим представља збирку текстова објављених у истоименој рубрици дневног листа „Политика” у којој је новинарка Александра Марковић анкетирала познате Београђанке и Београђане о њиховој најдражој београдској улици. Међу анкетиранима су се, поред осталих, нашли Здравко Чолић и Ана Ивановић, Љубивоје Ршумовић и Горан Марковић, Исидора Бјелица и Јован Ћирилов, Борка Павићевић и Ивица Дачић, Раша Попов и Здравко Шотра, Ненад Прокић и Урош Ђурић, Милорад Павић и Момо Капор, Рамбо Амадеус и Срђан Драгојевић, укупно око 400 имена београдског јавног живота који су причајући о улици коју воле постајали водичи кроз једну занимљиву, приватну топографију Београда. О њиховим исказима академик Љубомир Симовић у предговору књиге је записао:

„Кроз сваку улицу нас води посебан водич, који нам не допушта да поред неке карактеристичне фасаде, поред неког лепог балкона, поред неке знамените кафане, старе фирме или радионице, поред неке каријатиде или неког рељефа, прођемо а да их у журби не приметимо. Ови водичи различитих година и професија, различитих искустава, знања и сензибилитета, воде нас кроз различите улице и причају нам различите приче. Али као што се све те различите улице спајају у јединствен град, тако се и те различите приче о њима склапају у јединствену слику тога града подигнутог на ставама двеју великих река и на неколико брегова. Захваљујући личном доживљају тих водича, из те јединствене приче зрачи, као аура, дух града о чијим улицама причају. На тим улицама, и у том духу, сусрећемо се сви.”

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС